Jag har ändrat inställning till utgifter

Jag har ändrat inställning till utgifter. Där jag tidigare sa “Jag har inte råd” säger jag nu “Jag väljer bort den typen av utgifter eftersom jag vill leva ett nerväxlat liv.” Och då blir det plötsligt mycket roligare att spara in på utgifterna!

Jag jobbar som konsultande soloföretagare sedan arton år tillbaka. Jag frilansar med andra ord. För mig betyder det att jag inte har något jämnt inflöde av pengar. Ibland har jag bra med uppdrag, ibland är det knapert. Jag har alltid hankat mig fram, men när det är dags att summera min årslön brukar jag inte vara i närheten av att tjäna lika mycket pengar som jag skulle göra som anställd.

(Inom parentes sagt märker jag att jag gärna vill använda det engelska ordet downshift, ibland försvenskat till downshifta, trots att jag egentligen tycker att det är lite larvigt. Växla ner betyder ju samma sak. Eller leva på mindre. Eller något annat svenskt uttryck. Jag tror att det handlar om en önskan att vara en del av en rörelse, och att jag uppfattar det som att den benämns just downshift.)

Innan jag kom in på spåret med att downshifta eller växla ner såg jag det som att jag ofta hade ont om pengar och därför behövde spara in på utgifterna. Jag hade “inte råd” med till exempel fasta abonnemang som Spotify, Netflix eller andra prenumerationstjänster. Även om de bara kostar någon hundring i månaden, och även om jag aldrig har varit i en situation att jag inte har den summan på kontot, så hade jag “inte råd”. Det var trist. Det kändes trist att säga till både mig själv och andra att jag inte hade råd med saker.

Jag väljer ett liv med mindre utgifter

Nu har jag fortfarande inga prenumerationstjänster. (Nåja, jag gör undantag från det, men min grundregel är att jag undviker prenumerationer.) Skillnaden är att jag frivilligt väljer bort den typen av utgifter. Jag väljer ett liv med mindre utgifter (särskilt fasta utgifter, vilket jag har skrivit om tidigare), eftersom det ger mig mer frihet. Frihet att oroa mig mindre över min ekonomi. Frihet att kunna betala av lite mer på huslånet ibland. Frihet att inte behöva jobba lika mycket kanske.

Den som inte har råd är fattig. Den som väljer bort vissa utgifter är fri. Det kan tyckas som en petitess eller ett ordvrängeri, men inställning är viktigt. För mig är det här en stor skillnad.

Glada hälsningar

Jenny Forsberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *