Hur månadsspara med oregelbundna inkomster?

Sedan vi köpte hus förra året har jag inte haft så mycket pengar att investera, och nu är jag sugen på att bygga upp ett kapital igen. Investeringar är en rolig typ av passiv inkomst, och jag vill ju gärna ha så många olika typer av passiva inkomster som möjligt.

Hittills har jag inte använt mig av fast månadssparande i särskilt hög grad, eftersom jag har så oregelbundna inkomster. Det har inte känts som en bra idé att det går ut pengar från kontot varje månad, samtidigt som jag inte vet att det kommer in pengar på kontot varje månad. I stället ser jag över månadens ekonomisituation varje månad, jämför inflödet av pengar med utflödet och sparar om jag har gått på plus.

Men nu känner jag mig ändå sugen på att ha ett fast månadssparande. När man följer personer som pratar ekonomi och investeringar så pratar de ofta om sparkvot. Att ha en sparkvot på 20 procent betyder att man sparar 20 procent av sin lön efter skatt.

Så hur räknar man ut en sparkvot när man inte har någon lön att gå på? Mina inkomster som frilansande soloföretagare beror på hur mycket jag har kunnat fakturera den senaste månaden. Och det kan jag aldrig – eller i alla fall mycket sällan – bedöma i förväg.

Men jag har koll på hur mycket lön jag i snitt hade förra året, så en fundering jag har är om jag skulle utgå från den. Och så räkna på en ganska låg sparkvot, säg 10 procent. (Eller det är väl inte så lågt kanske, men när man följer investeringsnördar och personer som vill göra en fire* så pratar de ofta om sparkvoter på 50, 60 eller till och med 80 procent, så därför känner jag mig lite futtig när jag pratar om 10 procent.) Men jo, jag har nog lust att starta ett månadssparande under sommaren, som är ungefär 10 procent av min snittlön per månad. Och så kompletterar jag det med min vanliga ekonomigenomgång varje månad och ser om jag kan spara mer förutom det fasta sparandet. Om jag märker det blir ohållbart, för att jag har för många och långa perioder med låga inkomster, så är det ju bara att avsluta månadssparandet igen. Så får det bli!

Hoppas att du har en fin sommar med massor av passiva inkomster – så att du kan vara ute och njuta medan pengarna trillar in. 🙂

*Fire står för financial independence retire early och innebär att man sparar mycket under några år så att man sedan kan bli ekonomiskt oberoende och gå i pension långt tidigare än den normala pensionsåldern – i en del fall redan i trettioårsåldern.

Glada hälsningar
Jenny Forsberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *