Jag har köpstopp

Från och med den 26 augusti 2020 har jag köpstopp. Varför då? Och vilka regler gäller egentligen för den som vill ha köpstopp? I det här inlägget berättar jag hur jag ser på det.

Varför har jag köpstopp?

Jag är knappast någon shopoholic. Tvärtom har jag de senaste åren blivit mycket medveten om min konsumtion. Men under en period sedan vi flyttade förra sommaren har jag konsumerat betydligt mer än jag vill. Vi köpte en många grejer till huset och tomten i början, typ möbler, belysning och sådant, och det känns helt okej i samband med en flytt.

Det som kändes jobbigt var att den här ökade konsumtionen fortsatte ända fram till i somras, alltså ett år efter flytten. Jag köpte nya saker för att komma igång med odlingen och slippa vänta i flera år innan jag kan få till någon självhushållning att tala om. Jag har köpt krukor, tunnelväxthus, trädgårdsredskap och jord för att komma igång att odla. Jag har inte samlat växtmaterial på hög för att sedan vänta i något år eller två tills det har blivit jord (eller jo, nu gör jag det, men jag fuskade och köpte jord för att komma igång). Jag har inte väntat tills jag hittar alla trädgårdsredskap begagnade. Och så vidare.

Sedan i vårvintras någon gång har jag stört mig på den här ökade konsumtionen hos mig, och det gjorde mig sugen på att ha ett köpstopp. Jag hade tänkt att köra från det kommande årsskiftet, men så började jag ställa mig frågan “Vad hindrar mig från att ha köpstopp nu på en gång?” och så upptäckte jag att jag hade gjort de investeringar i odlingen som jag upplevde som nödvändiga för tillfället, och att det det inte fanns något hinder. Så jag körde igång.

Varför har jag köpstopp?

För mig är köpstoppet en del i min strävan att växla ner och leva på mindre. Jag vill konsumera mindre för att spara pengar och för att minska mitt klimatavtryck.

Spara pengar vill jag göra för att ju mindre pengar jag gör av med, desto mindre behöver jag dra in. Det ger mig som egenföretagare större trygghet och frihet och gör det lättare för mig att leva till större del på passiva inkomster. Om jag har lägre utgifter kan jag dessutom både amortera mer på huslånet (vilket ger ännu lägre utgifter på sikt) och investera mer (vilket ger mer passiva inkomster på sikt).

Regler för mitt köpstopp

Det bästa med att ha ett köpstopp är att du sätter dina egna regler. Reglerna beror förstås på vad målet med köpstoppet är. För mig är det alltså både att minska utgifterna och att minska onödig konsumtion. Jag har satt upp följande undantag i mitt köpstopp:

Jag får konsumera

 • mat
 • förbrukningsvaror
 • fröer, plantor och liknande
 • nöjen, upplevelser och kunskap
 • med eftertanke: sådant som jag behöver för att sköta vardagen/odlingen/jobbet, det gäller särskilt om något går sönder.

Mat är självklart för mig att jag får köpa. Även om jag har ambitionen att odla och samla en stor del av hushållets mat så behöver vi fortfarande köpa en del. Och så länge det finns matbutiker så kommer jag aldrig att komma ner till nollkonsumtion av mat.

Vad som ingår i förbrukningsvaror kan diskuteras. Jag vet att en del tycker att till exempel strumpor och underkläder ingår där. Jag har ett bra förråd av sådant just nu, så om mitt köpstopp bara varar några månader blir det inga problem. Om jag skulle ha köpstopp i ett helt år vet jag inte om jag skulle klara mig. I förbrukningsvaror räknar jag även in material som jag behöver för att laga sådant som jag redan har, till exempel om jag skulle behöva köpa lim, sytråd, silvertejp, men även en pryl som man inte förbrukar men använder för att laga saker, säg ett bryne att slipa lien med. (Det har vi redan, men bara för att ge ett exempel.)

Att jag får köpa fröer, plantor och så vidare känns också självklart för mig. Det är ju mat. Eller, det är en investering i något som ska bli mat längre fram. Att snåla in på sådant vore dumt när mitt mål är att odla en stor del av vår egen mat.

Nöjen och upplevelser. Här räknar jag in sådant som att gå på bio och konserter, kanske hyra en stuga någonstans på sommarsemestern, åka på yogafestival, sjunga, dansa och sånt där som jag gjorde mer när jag bodde i Stockholm men inte gör så mycket nu när jag bor på landet. Äta på restaurang och fika på stan räknas också till nöjen. Det här är generellt något som jag gärna lägger pengar på, men nu i pandemitider är nöjeskontot ganska nära noll. Dessutom har jag, även utan corona, satt en budget för det här som bygger på att jag i den här perioden i livet har mer fokus på att växla ner än på att roa mig. Alltså: den här typen av upplevelser ingår inte i mitt köpstopp, men just nu lägger jag nästan inga pengar här ändå.

Sådant som jag behöver för att sköta odlingen/vardagen/jobbet. Här tänker jag främst på om något går sönder. Både min dator och min telefon är fyra år gamla. Om någon av dem går sönder kommer jag att köpa en ny. Men det kan även vara något som jag verkligen behöver för att kunna komma vidare med odling eller något annat. Men först ska jag fundera både ett och två varv på om jag kan laga det som är trasigt, använda något jag redan har eller jobba runt det utan att behöva köpa något nytt.

Något som jag inte vet hur jag ska hantera är presenter. Eftersom jag nästan inte träffar någon nu under pandemin så kommer nog inte behovet att uppstå så ofta. Jag firar inte jul, så julklappar är en icke-fråga för mig. Men om jag vill eller behöver ge bort en present tycker jag att det bästa skulle vara att ge något hemgjort ätbart. Det är dock inte alls säkert att jag skulle tycka att det passade i alla lägen.

Hur länge har jag köpstopp?

Jag har inte bestämt hur långt mitt köpstopp ska vara. När jag startade tänkte jag att ett absolut minimum för att ens kunna kalla det för ett köpstopp är en månad, och det har ju redan passerat med råge. Kanske kör jag till årsskiftet?

Något som jag skulle vilja köpa är böcker – det är särskilt en odlingsbok jag tänker på. Jag beställde en hög böcker i våras, och då tänkte jag att jag ska begränsa mina bokköp till en gång om året, och då köpa kanske 5–10 böcker. Till vardags lånar jag nästan alla böcker på biblioteket. Jag köper en bok för att stödja en författarkollega när jag är på bokrelease, böcker som jag behöver ha i mitt referensbibliotek (på sistone mest självhushållningsböcker, men det kan även vara ordböcker och liknande) och ibland om jag letar efter en bok som inte finns på bibblan. Om jag skulle köra ett långt köpstopp vill jag nog göra ett undantag för att beställa böcker vid ett tillfälle under våren.

Tvivel: är köpstopp verkligen rätt för mig?

Men jag har ett erkännande att göra: jag har börjat tvivla. Är köpstopp verkligen rätt för mig? Bakgrunden till mina tvivel är att jag under de här två månaderna har gjort två inköp som hör till den sista punkten i min undandagslista, alltså sådant som jag behöver för att sköta odlingen/vardagen/jobbet. Jag, eller snarare mitt hushåll, alltså jag plus maken, har köpt:

 1. En IBC-tank. Alltså en sån där stor kubformad, kubikmeter stor tank. Vi ska ha den till att samla vatten till odlingen. Vi har haft en bevakning på Blocket i typ ett år, och nu dök det upp en, och säljaren kunde till och med tänka sig att köra hem den till oss! Det hade inte funnits någon mening med att stå över den chansen och i stället köpa en tank vid ett senare tillfälle, när jag inte har köpstopp längre.
 2. En matberedare, eftersom den vi hade gick sönder. Vi använder matberedaren varje dag. Självklart går det att leva utan; man kan till och med se det som att det är en del i självhushållningen att vänja sig vid att bara använda redskap som inte behöver el. Men där är jag inte än, så jag klickade hem en ny matberedare.

De här två inköpen får mig alltså att tvivla. Det känns inte som om jag har köpstopp på riktigt om jag tillåter mig att köpa saker på det här sättet. Jag känner att det är fusk. Kanske är köpstopp inte min grej? Kanske ska jag bara inte kalla det köpstopp, utan se det som att jag försöker att konsumera så lite som möjligt – vilket ju är det jag gör ändå, även innan jag gick in i det här köpstoppet. Jag vet inte. Jag får klura vidare på det här, helt enkelt.

Jenny Forsberg med skogen i bakgrunden.
I skogen är det lätt att ha köpstopp.

Glada hälsningar
Jenny Forsberg

3 tankar kring ”Jag har köpstopp

 1. Margareta Börjesson

  Spännande läsning, och väldigt informativ – gillar det du säger mycket. Köpstopp eller uttryckt med något annat ord, medveten konsumtion handlar det om hur som helst. Det är väl det viktiga? På köpet (!) blir det säkert också frågan om mindre konsumtion, som på någon sorts sikt kommer alla tillgodo. Lycka till och berätta gärna mera. Tack.

  Svara
  1. Jenny Forsberg Inläggsförfattare

   Ja, du har helt rätt i att det inte är själva köpstoppet som är det viktiga, utan den medvetna konsumtionen. Köpstopp kan kanske sägas vara ett verktyg för att uppnå medveten konsumtion? Och jag är inte säker på att det är det bästa verktyget för mig, men jag är glad att jag testar! 🙂

   Svara
 2. Pingback: Sammanfattning av 2020 | jennyforsberg.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *