Jobba platsoberoende

Att jobba platsoberoende är något som jag har varit inne på i många år. Så länge jag har en internetuppkoppling så kan jag ta min bärbara dator och jobba var som helst. Den som känner mig eller har följt mig ett tag vet att jag tidigare brukade tillbringa delar av vintern på sydligare breddgrader. (Det här var innan jag hade fattat att vi inte kan fortsätta flyga när vi är mitt i en klimatkris. Och även ett par vintrar efter att jag hade fattat det men inte klarade av att göra slut med La Gomera, mitt andra hem och vintertillhåll.)

Men nu då – är mitt jobb platsoberoende eller inte?

I pandemilivet är jag bara hemma, och det där med att jobba platsoberoende känns vid en första anblick inte så viktigt för närvarande. Dessutom bygger min självhushållning på att jag befinner mig på just den här platsen. Jag lägger massor av tid och energi på att bygga upp en odling som finns just här. (Även om självhushållningen också består i att skaffa mig kunskaper som jag kan använda hyfsat platsoberoende, till exempel om att plocka vilda växter eller laga kläder.)

Samtidigt är det just platsoberoendet som gör att jag kan sitta hemma och jobba. Det var det som gjorde att jag kunde flytta ut på landet. Jag är inte beroende av att vara nära mina kunder, så jag kan sitta i skogen i Ärla och jobba fast de flesta av kunderna är i Stockholm.

Mina onlinekurser är inte bara platsoberoende utan även tidsoberoende, åtminstone de kurser som är helt webbaserade och inte kräver någon återkoppling från mig. De är frikopplade från tiden som jag arbetar. Det är därför jag kallar det passiv inkomst. Du kan lära dig att skriva bättre texter i jobbet med hjälp av min kurs Skriv tydliga texter utan att jag är på en viss plats eller lägger ner ett visst antal timmar. Det jobbet har jag redan gjort i förväg – nu kan både du och jag njuta frukterna av det. Bra va!🙂

Mina tre ben är olika platsberoende

Summa summarum ser det ut så här för de tre ben som utgör mitt jobb och mina inkomster:

  • språkkonsultuppdrag:  beroende av tid men inte plats
  • onlinekurser och andra passiva inkomster: varken beroende av tid eller plats
  • självhushållning: delvis mycket beroende av plats.

Glada hälsningar
Jenny Forsberg

Riktigt så här platsoberoende är jag inte – det där med internetuppkoppling är en bra grej 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *