Avsätt pengar till buffert innan du investerar

För dig som har investeringar som (en del av) din passiva inkomst är mitt tips att först spara ihop till en buffert innan du börjar investera. Alla investeringar är förknippade med risk. Det betyder att pengar som du investerar, till exempel på börsen, kan du förlora. Därför ska du bara investera pengar som du vet att du kan klara dig utan.

Hur stor buffert ska man ha?

Det råder delade meningar om hur stor buffert som är bra att ha, men mellan två och sex månadslöner kan vara ett mål att sikta på. Hur stor buffert du behöver beror på många saker, till exempel din familjesituation och om du är anställd eller egenföretagare.

Vad ska jag ha en buffert till?

Vad du kan behöva pengar till varierar förstås också beroende på din livssituation. Med en buffert har du pengar för till exempel

  • oväntade utgifter
  • planerade utgifter, till exempel nya vitvaror
  • om du skulle få sänkt inkomst tillfälligt eller permanent, kanske i samband med en sjukskrivning eller arbetslöshet.

Du kan förstås också ha en buffert för roliga saker som semester.

Har du ett kapital eller börjar du från början?

Har du redan ett visst kapital i form av pengar på ett sparkonto eller liknande och nu vill du komma igång och investera? Avsätt då delar av kapitalet till en buffert. Det innebär att du inte investerar de pengarna utan bara låter dem ligga kvar på kontot.

Har du inget kapital men är sugen på att komma igång och investera? Starta ett konto och börja spara ihop till en buffert först. Ett månadssparande är för många ett bra sätt att se till att sparandet blir av. Då dras pengarna från kontot direkt. När du har fått ihop till din buffert startar du ett nytt konto som du använder för att investera.

Men jag vill ju investera pengarna jag sparar!

För många av oss är investerandet själva motivationen till att spara. Det är roligt att få investera pengarna och se hur de börjar växa. Att bara sätta in pengarna på ett sparkonto är helt enkelt för tråkigt. Då vill du hellre spendera dem. Om du känner så kan det vara ett alternativ att starta två parallella sparanden. Ett som du investerar och ett som du har som buffert. Då får du börja investera dina pengar på en gång, samtidigt som du bygger upp en buffert parallellt.

Glada hälsningar
Jenny Forsberg

Jennys skugga i snön. Hon har höjt handen till en hälsning.
Hej buffert! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *