Så får du passiv inkomst – 4 steg till ett fritt liv

Hur får jag passiv inkomst? eller Hur får man passiv inkomst? Det är kanske de vanligaste frågorna om passiva inkomster. Här får du en steg-för-steg-guide:

1. Inventera olika typer av passiv inkomst.

Vilka olika typer av passiva inkomster finns det? Gör en ordentlig inventering av vad som finns därute. Googla. Följ en hashtagg i sociala medier. Fråga runt vad andra gör. Kanske gå med i olika forum på nätet om passiva inkomster (om du vill och orkar). Vill du satsa på aktier, onlinekurser, affiliatemarknadsföring, fastigheter eller något helt annat?

2. Bestäm vilka passiva inkomster du vill skapa

Vilka passiva inkomster passar dig? Jag förespråkar att prova flera olika, för att inte lägga alla ägg i samma korg. Men beroende på hur ditt liv ser ut för övrigt behöver du antagligen bygga upp en passiv inkomst i taget. Vilken bedömer du kommer att fungera bäst för dig? Börja med den.

3. Bygg en plattform för din passiva inkomst

Det här steget skiljer sig åt beroende på vilken typ av passiv inkomst du vill skapa, men för många av inkomsttyperna behöver du en plattform. Om du planerar att skapa en produkt, till exempel en onlinekurs, en bok eller en e-bok, behöver du en plattform för att sälja den. Det kan vara en webbplats där du jobbar med SEO så att många hittar dit när de googlar. Eller så kan det vara ett konto i sociala medier med många följare. Att bygga upp en plattform kan ta tid så börja gärna med det här steget redan innan du har din produkt färdig.

Starta ett konto hos en nätmäklare

Om du tänker satsa på investeringar i värdepapper kan din plattform vara att du har ett konto hos någon av nätmäklarna, där du antingen sätter in ett kapital eller startar ett månadssparande. Eller båda. Även ett litet kapital räknas – det kan växa sig stort med tiden.

Skapa en webbplats eller starta ett konto på sociala medier

Om du tänker satsa på affiliatemarknadsföring, alltså att du marknadsför någon annans produkter och får en andel av sålda produkter, kan din plattform vara en webbplats, ett nätverk eller ett konto i sociala medier. Du behöver också hitta produkten eller produkterna du ska marknadsföra. Det kan du göra genom att kontakta producenten eller genom ett så kallat affiliatenätverk, alltså företag som kopplar ihop aktörer som vill sälja sina produkter eller tjänster genom affiliatemarknadsföring med aktörer som vill använda sin kanal för att sälja produkterna eller tjänsterna.

Skaffa kapital

För vissa typer av passiva inkomster, till exempel om du ska köpa en fastighet, är plattformen kanske att du behöver ha ett kapital. Om du inte har det kapitalet i dag kan ditt första steg vara att skapa en annan passiv inkomst som kan hjälpa dig att bygga kapitalet.

Att skapa en plattform kan gå till på många olika sätt. Här har jag skrivit ett inlägg om att skapa en plattform för sina passiva inkomster.

4. Skapa din produkt

I det sista steget skapar du din produkt. Eller gör din investering, köper din fastighet, startar ett affiliate-samarbete med någon och så vidare.

Passiva inkomster kräver arbete och tid

Jag har ingen genväg eller quickfix att dela med mig av till dig som vill ha passiva inkomster. Som jag ser det krävs det en hel del arbete och ibland ganska lång tid för att få igång passiva inkomster. Jag skulle inte heller rekommendera dig att till exempel säga upp en anställning innan du ser att det börjar komma in passiva inkomster och bedömer att du kommer att kunna leva på dem framöver.

Belöningen i slutänden är förhoppningsvis ett friare liv där du inte behöver byta din tid mot pengar, till exempel genom att ha en anställning eller ta konsultuppdrag. I stället har du en inkomstkälla som rullar på samtidigt som du gör något annat. Det där andra kan vara att lata dig, jobba med personlig utveckling, jobba på att få fler och större passiva inkomster – eller jobba på som vanligt och låta de passiva inkomsterna sätta guldkant på livet.

Glada hälsningar

Jenny Forsberg

Hav, stenar, moln - att titta på medan de passiva inkomsterna rullar in.
Sitta och titta på havet medan de passiva inkomsterna rullar in – en målbild att jobba för?

Läs mer om passiv inkomst

Kanske vill du även läsa de här inläggen om passiva inkomster?

1 tanke kring ”Så får du passiv inkomst – 4 steg till ett fritt liv

  1. Pingback: Kan man ha passiva inkomster och ett hållbart samhälle?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *