Kan man ha passiva inkomster och sträva mot ett hållbart samhälle?

Landskapsbild med grönt gräs, blå himmel och en rund kulle.
Naturen – en stark drivkraft för mig att vilja arbeta för ett hållbart samhälle

Kan man vilja ha passiva inkomster om man också vill ha ett hållbart samhälle? Det är en svår fråga, tycker jag, och man kan svara ur många perspektiv. Man kan också ställa frågan på lite andra sätt. Till exempel så här: Stödjer man det nuvarande ekonomiska systemet om man bygger upp passiva inkomster? Betyder det i så fall att man ska avstå från att ha passiva inkomster om man inte tycker att det nuvarande systemet är hållbart?

Lite om om tillväxt och hållbarhet

Först en kort utvikning för dig som undrar vad jag pratar om. Jag och många med mig menar att det nuvarande ekonomiska systemet är en av anledningarna till att vi håller på att förstöra den här planeten så mycket att den kommer att bli obeboelig för oss människor om vi fortsätter. Vi behöver ett samhälle som inte bygger på tillväxt. Vi behöver ett samhälle som inte bygger på att företag ska sälja mer varje år och att vi ska konsumera mer varje år. Du kanske tycker något annat om samhället och det ekonomiska systemet. Jag vill inte debattera men jag ville ändå förklara vad jag pratar om.

Samtidigt grundar sig en del passiva inkomster på att det finns tillväxt. Om du vill få passiva inkomster genom att investera måste det finnas tillväxt för att dina pengar ska öka i värde. Om du vill få passiva inkomster genom affiliatemarknadsföring behöver det finnas produkter eller tjänster som någon producerar och som någon konsumerar.

Två anledningar att ändå jobba för passiva inkomster

Kan man då jobba för passiv inkomst samtidigt som man strävar mot ett hållbart samhälle eller ett samhälle utan tillväxt? Ja, det tycker jag. Här är två anledningar:

Dumt att ha sämre förutsättningar än sin omgivning

Du är en del av det här systemet. Du kan förstås välja att avstå från att vara en del av det ekonomiska systemet – eller olika delar av det – av ideologiska skäl. Själv tycker jag att det är dumt att sätta sig i en sämre ekonomisk situation än andra i samhället. Vilket man gör genom att till exempel avstå från att investera sina pengar. Genom att försätta dig i en bra ekonomisk situation har du bättre möjligheter att påverka samhället än om du lever med ständig ekonomistress.

Dessutom: om du bara skulle ha dina pengar på ett bankkonto använder du ändå bankens tjänster. Du är en del av det ekonomiska systemet, men du får ingenting tillbaka. Om du vill frikoppla dig från det ekonomiska systemet kan du inte ha några pengar alls (eller bara ha lite pengar i madrassen kanske?) utan bara leva ur hand i mun. Och åtminstone för mig är det inte en hållbar livsstil. Jag blir stressad bara av att tänka på det.

Du är inte hundra procent hållbar från första dagen

Vi behöver alla göra en omställning till en hållbar tillvaro. Det är en process, och de allra flesta av oss är inte där än. Du kan inte gå från noll procent hållbar till hundra procent hållbar i ett steg. Sträva mot att leva hållbart och ta ett steg i taget mot att komma dit. Den som till exempel vill leva på självhushåll i en stuga i skogen behöver antagligen först få ihop pengar för att kunna köpa stugan.

Två sätt att skapa en hållbar tillvaro med passiva inkomster

Spontant kommer jag på två sätt (det finns garanterat fler) att leva hållbart samtidigt som du har passiva inkomster:

1. Skapa en produkt som ger dig passiv inkomst samtidigt som den hjälper andra människor att leva hållbart eller ställa om till ett hållbart liv. Ett exempel är en onlinekurs som hjälper människor att gå ihop och organisera sig för att bekämpa klimatkrisen.

2. Skapa din passiva inkomst inom ett annat område, kanske något som du redan kan. Men se till att dina inkomster inte aktivt motarbetar omställningen. Undvik till exempel att få människor att konsumera saker de inte behöver. Undvik också att investera i verksamheter som tydligt bygger på fossila bränslen. Och så vidare. När du har passiva inkomster använder du tiden som du frigör till att skapa en hållbar värld.

Hur tänker du om hållbarhet och passiv inkomst?

Glada hälsningar

Jenny Forsberg

Läs mer om passiv inkomst

Kanske vill du även läsa de här inläggen om passiva inkomster?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *