Att ta fram egna produkter får mig att utvecklas

En stor vinst för mig med att ta fram egna produkter är att jag ofta uppfattar det som utvecklande att jobba åt mig själv. Jag ska förklara vad jag menar.

När jag pratar om produkter menar jag alltså onlinekurser, böcker eller något annat som kommer att ge mig passiva inkomster framöver. En produkt skulle också kunna vara en digital produkt som inte är passiv inkomst, till exempel ett medlemsprogram, en digital föreläsning eller en onlinekurs som jag leder aktivt.

Varför utvecklas jag mer när jag jobbar åt mig själv?

När jag jobbar med egna projekt och produkter kan jag vara mer kreativ och får bestämma ännu mer själv vad jag ska jobba med. Jag kan bestämma mig för att jag vill ta reda på allt om ett visst ämne – eller sammanställa allt jag redan vet – och sedan lära ut det till andra. Jag kan hitta nya och bättre sätt att hjälpa människor.

När jag tar fram nya produkter är det ingen annan som har beställt något och som sätter ramarna. Jobbet resulterar i att jag har fler produkter att erbjuda – eller att jag utvecklar de produkter jag har så att de blir bättre. I båda fallen har jag ett bättre erbjudande efteråt än innan jag började – min upplevelse är att jag har kommit framåt, att det har skett en utveckling.

Det här är en skillnad mot att jobba med konsultuppdrag. Det kan också vara roligt förstås, men ofta upplever jag att när konsultuppdraget är slut är jag tillbaka på samma plats som innan. Uppdraget kan ha varit givande, men ofta ser jag inte efteråt att det ledde mig framåt på samma sätt.

Det här är min personliga upplevelse

Jag är helt med på att det inte behöver se ut så här för alla frilansare eller konsulter. Du kanske upplever att du utvecklas enormt mycket i dina konsultuppdrag. Jag har också haft konsultuppdrag där jag har lärt mig massor – men då har det ofta handlat om uppdrag som inte stämmer överens med hur jag vill leva och jobba idag. Till exempel uppdrag som behöver utföras på plats hos kunden eller som tar upp en stor del av veckans tid. Eller som till och med är på heltid under en längre period. (Jag kan bara komma ihåg att jag har haft ett längre i-princip-heltidsuppdrag en enda gång under mina snart två decennier som företagare, och det fick jag betala dyrt för i många år efteråt i form av stressymptom som satt kvar länge.)

Att jobba för att få passiva inkomster behöver alltså inte bara handla om inkomst. Jobbet med att ta fram produkten som ska ge inkomsten kan i sig vara mycket givande och utvecklande.

Eller vad tycker du?

Glada hälsningar

Jenny Forsberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *