Att ta fram egna produkter får mig att utvecklas

En stor vinst för mig med att ta fram egna produkter är att jag ofta uppfattar det som utvecklande att jobba åt mig själv. Jag ska förklara vad jag menar.

När jag pratar om produkter menar jag alltså onlinekurser, böcker eller något annat som kommer att ge mig passiva inkomster framöver. En produkt skulle också kunna vara en digital produkt som inte är passiv inkomst, till exempel ett medlemsprogram, en digital föreläsning eller en onlinekurs som jag leder aktivt.

Varför utvecklas jag mer när jag jobbar åt mig själv?

När jag jobbar med egna projekt och produkter kan jag vara mer kreativ och får bestämma ännu mer själv vad jag ska jobba med. Jag kan bestämma mig för att jag vill ta reda på allt om ett visst ämne – eller sammanställa allt jag redan vet – och sedan lära ut det till andra. Jag kan hitta nya och bättre sätt att hjälpa människor.

När jag tar fram nya produkter är det ingen annan som har beställt något och som sätter ramarna. Jobbet resulterar i att jag har fler produkter att erbjuda – eller att jag utvecklar de produkter jag har så att de blir bättre. I båda fallen har jag ett bättre erbjudande efteråt än innan jag började – min upplevelse är att jag har kommit framåt, att det har skett en utveckling.

Det här är en skillnad mot att jobba med konsultuppdrag. Det kan också vara roligt förstås, men ofta upplever jag att när konsultuppdraget är slut är jag tillbaka på samma plats som innan. Uppdraget kan ha varit givande, men ofta ser jag inte efteråt att det ledde mig framåt på samma sätt.

Det här är min personliga upplevelse

Jag är helt med på att det inte behöver se ut så här för alla frilansare eller konsulter. Du kanske upplever att du utvecklas enormt mycket i dina konsultuppdrag. Jag har också haft konsultuppdrag där jag har lärt mig massor – men då har det ofta handlat om uppdrag som inte stämmer överens med hur jag vill leva och jobba idag. Till exempel uppdrag som behöver utföras på plats hos kunden eller som tar upp en stor del av veckans tid. Eller som till och med är på heltid under en längre period. (Jag kan bara komma ihåg att jag har haft ett längre i-princip-heltidsuppdrag en enda gång under mina snart två decennier som företagare, och det fick jag betala dyrt för i många år efteråt i form av stressymptom som satt kvar länge.)

Att jobba för att få passiva inkomster behöver alltså inte bara handla om inkomst. Jobbet med att ta fram produkten som ska ge inkomsten kan i sig vara mycket givande och utvecklande.

Eller vad tycker du?

Glada hälsningar

Jenny Forsberg

Kan man ha passiva inkomster och sträva mot ett hållbart samhälle?

Landskapsbild med grönt gräs, blå himmel och en rund kulle.
Naturen – en stark drivkraft för mig att vilja arbeta för ett hållbart samhälle

Kan man vilja ha passiva inkomster om man också vill ha ett hållbart samhälle? Det är en svår fråga, tycker jag, och man kan svara ur många perspektiv. Man kan också ställa frågan på lite andra sätt. Till exempel så här: Stödjer man det nuvarande ekonomiska systemet om man bygger upp passiva inkomster? Betyder det i så fall att man ska avstå från att ha passiva inkomster om man inte tycker att det nuvarande systemet är hållbart?

Lite om om tillväxt och hållbarhet

Först en kort utvikning för dig som undrar vad jag pratar om. Jag och många med mig menar att det nuvarande ekonomiska systemet är en av anledningarna till att vi håller på att förstöra den här planeten så mycket att den kommer att bli obeboelig för oss människor om vi fortsätter. Vi behöver ett samhälle som inte bygger på tillväxt. Vi behöver ett samhälle som inte bygger på att företag ska sälja mer varje år och att vi ska konsumera mer varje år. Du kanske tycker något annat om samhället och det ekonomiska systemet. Jag vill inte debattera men jag ville ändå förklara vad jag pratar om.

Samtidigt grundar sig en del passiva inkomster på att det finns tillväxt. Om du vill få passiva inkomster genom att investera måste det finnas tillväxt för att dina pengar ska öka i värde. Om du vill få passiva inkomster genom affiliatemarknadsföring behöver det finnas produkter eller tjänster som någon producerar och som någon konsumerar.

Två anledningar att ändå jobba för passiva inkomster

Kan man då jobba för passiv inkomst samtidigt som man strävar mot ett hållbart samhälle eller ett samhälle utan tillväxt? Ja, det tycker jag. Här är två anledningar:

Dumt att ha sämre förutsättningar än sin omgivning

Du är en del av det här systemet. Du kan förstås välja att avstå från att vara en del av det ekonomiska systemet – eller olika delar av det – av ideologiska skäl. Själv tycker jag att det är dumt att sätta sig i en sämre ekonomisk situation än andra i samhället. Vilket man gör genom att till exempel avstå från att investera sina pengar. Genom att försätta dig i en bra ekonomisk situation har du bättre möjligheter att påverka samhället än om du lever med ständig ekonomistress.

Dessutom: om du bara skulle ha dina pengar på ett bankkonto använder du ändå bankens tjänster. Du är en del av det ekonomiska systemet, men du får ingenting tillbaka. Om du vill frikoppla dig från det ekonomiska systemet kan du inte ha några pengar alls (eller bara ha lite pengar i madrassen kanske?) utan bara leva ur hand i mun. Och åtminstone för mig är det inte en hållbar livsstil. Jag blir stressad bara av att tänka på det.

Du är inte hundra procent hållbar från första dagen

Vi behöver alla göra en omställning till en hållbar tillvaro. Det är en process, och de allra flesta av oss är inte där än. Du kan inte gå från noll procent hållbar till hundra procent hållbar i ett steg. Sträva mot att leva hållbart och ta ett steg i taget mot att komma dit. Den som till exempel vill leva på självhushåll i en stuga i skogen behöver antagligen först få ihop pengar för att kunna köpa stugan.

Två sätt att skapa en hållbar tillvaro med passiva inkomster

Spontant kommer jag på två sätt (det finns garanterat fler) att leva hållbart samtidigt som du har passiva inkomster:

1. Skapa en produkt som ger dig passiv inkomst samtidigt som den hjälper andra människor att leva hållbart eller ställa om till ett hållbart liv. Ett exempel är en onlinekurs som hjälper människor att gå ihop och organisera sig för att bekämpa klimatkrisen.

2. Skapa din passiva inkomst inom ett annat område, kanske något som du redan kan. Men se till att dina inkomster inte aktivt motarbetar omställningen. Undvik till exempel att få människor att konsumera saker de inte behöver. Undvik också att investera i verksamheter som tydligt bygger på fossila bränslen. Och så vidare. När du har passiva inkomster använder du tiden som du frigör till att skapa en hållbar värld.

Hur tänker du om hållbarhet och passiv inkomst?

Glada hälsningar

Jenny Forsberg

Läs mer om passiv inkomst

Kanske vill du även läsa de här inläggen om passiva inkomster?

Så får du passiv inkomst – 4 steg till ett fritt liv

Hur får jag passiv inkomst? eller Hur får man passiv inkomst? Det är kanske de vanligaste frågorna om passiva inkomster. Här får du en steg-för-steg-guide:

1. Inventera olika typer av passiv inkomst.

Vilka olika typer av passiva inkomster finns det? Gör en ordentlig inventering av vad som finns därute. Googla. Följ en hashtagg i sociala medier. Fråga runt vad andra gör. Kanske gå med i olika forum på nätet om passiva inkomster (om du vill och orkar). Vill du satsa på aktier, onlinekurser, affiliatemarknadsföring, fastigheter eller något helt annat?

2. Bestäm vilka passiva inkomster du vill skapa

Vilka passiva inkomster passar dig? Jag förespråkar att prova flera olika, för att inte lägga alla ägg i samma korg. Men beroende på hur ditt liv ser ut för övrigt behöver du antagligen bygga upp en passiv inkomst i taget. Vilken bedömer du kommer att fungera bäst för dig? Börja med den.

3. Bygg en plattform för din passiva inkomst

Det här steget skiljer sig åt beroende på vilken typ av passiv inkomst du vill skapa, men för många av inkomsttyperna behöver du en plattform. Om du planerar att skapa en produkt, till exempel en onlinekurs, en bok eller en e-bok, behöver du en plattform för att sälja den. Det kan vara en webbplats där du jobbar med SEO så att många hittar dit när de googlar. Eller så kan det vara ett konto i sociala medier med många följare. Att bygga upp en plattform kan ta tid så börja gärna med det här steget redan innan du har din produkt färdig.

Starta ett konto hos en nätmäklare

Om du tänker satsa på investeringar i värdepapper kan din plattform vara att du har ett konto hos någon av nätmäklarna, där du antingen sätter in ett kapital eller startar ett månadssparande. Eller båda. Även ett litet kapital räknas – det kan växa sig stort med tiden.

Skapa en webbplats eller starta ett konto på sociala medier

Om du tänker satsa på affiliatemarknadsföring, alltså att du marknadsför någon annans produkter och får en andel av sålda produkter, kan din plattform vara en webbplats, ett nätverk eller ett konto i sociala medier. Du behöver också hitta produkten eller produkterna du ska marknadsföra. Det kan du göra genom att kontakta producenten eller genom ett så kallat affiliatenätverk, alltså företag som kopplar ihop aktörer som vill sälja sina produkter eller tjänster genom affiliatemarknadsföring med aktörer som vill använda sin kanal för att sälja produkterna eller tjänsterna.

Skaffa kapital

För vissa typer av passiva inkomster, till exempel om du ska köpa en fastighet, är plattformen kanske att du behöver ha ett kapital. Om du inte har det kapitalet i dag kan ditt första steg vara att skapa en annan passiv inkomst som kan hjälpa dig att bygga kapitalet.

Att skapa en plattform kan gå till på många olika sätt. Här har jag skrivit ett inlägg om att skapa en plattform för sina passiva inkomster.

4. Skapa din produkt

I det sista steget skapar du din produkt. Eller gör din investering, köper din fastighet, startar ett affiliate-samarbete med någon och så vidare.

Passiva inkomster kräver arbete och tid

Jag har ingen genväg eller quickfix att dela med mig av till dig som vill ha passiva inkomster. Som jag ser det krävs det en hel del arbete och ibland ganska lång tid för att få igång passiva inkomster. Jag skulle inte heller rekommendera dig att till exempel säga upp en anställning innan du ser att det börjar komma in passiva inkomster och bedömer att du kommer att kunna leva på dem framöver.

Belöningen i slutänden är förhoppningsvis ett friare liv där du inte behöver byta din tid mot pengar, till exempel genom att ha en anställning eller ta konsultuppdrag. I stället har du en inkomstkälla som rullar på samtidigt som du gör något annat. Det där andra kan vara att lata dig, jobba med personlig utveckling, jobba på att få fler och större passiva inkomster – eller jobba på som vanligt och låta de passiva inkomsterna sätta guldkant på livet.

Glada hälsningar

Jenny Forsberg

Hav, stenar, moln - att titta på medan de passiva inkomsterna rullar in.
Sitta och titta på havet medan de passiva inkomsterna rullar in – en målbild att jobba för?

Läs mer om passiv inkomst

Kanske vill du även läsa de här inläggen om passiva inkomster?

Jag vill jobba fyra dagar i veckan

Jag vill jobba fyra dagar i veckan och vara ledig tre. Det tycker jag vore en mycket bättre fördelning av tiden än normens fem dagar. Åtminstone på vintern. På sommarhalvåret är det inte rimligt att jobba så med mina nuvarande självhushållningsambitioner.

I praktiken kan jag absolut dra in de pengar jag behöver på fyra dagar i veckan. Men då hinner jag inte göra jobbet med att ta fram mina produkter (läs: onlinekurser) som ska dra in passiva inkomster. Och eftersom det är ett av mina viktigaste långsiktiga mål behöver jag lägga tid på det.

Så istället för att jobba fyra dagar i veckan och vara nöjd med det så jobbar jag fem dagar i veckan (plus odlar på helgerna) för att jag tror att det på sikt kommer att leda till att jag kan jobba fyra dagar i veckan. Ha ha, helt galet ju!

Så hur tänker jag?

Anledningen till att jag gör så här är att jag ser mer uppsida med att skaffa passiva inkomster. Alltså: min insats är att jag lägger kanske en dag i veckan på att jobba med det. Men jag ser framför mig en chans att vinna mer än en dag i veckan. I vinstpotten ser jag ännu mer ledig tid och dessutom ökade inkomster. Så därför blir det värt den tiden jag lägger ner nu.

Det är som med investeringar: om jag gör en investering som innebär hög risk så kan det vara värt det för att uppsidan är större än nersidan. För att ta ett konkret exempel: Jag köper en aktie eller något annat värdepapper för 5 000 kronor för att jag ser framför mig att jag kan göra en vinst på 50 000 kronor. Nersidan är då att jag kan förlora 5 000 kronor. Uppsidan är att jag kan tjäna 50 000 kronor. Och då blir det värt risken att göra investeringen.

Så ser jag på den tid jag lägger ner på att skapa passiva inkomster. Jag lägger ner tid för att få inkomster som på sikt är skalbara och kan ge mycket mer pengar än den tid som jag lägger ner nu. Dessutom tycker jag att det är himla roligt att jobba med mina egna projekt. Därför jobbar jag fem dagar i veckan och drömmer om att jobba fyra dagar i veckan i stället för att bara jobba fyra dagar i veckan på en gång.

Glada hälsningar
Jenny Forsberg

Jag har haft köpstopp i ett halvår

Nu har jag haft köpstopp i ett halvår och därmed sätter jag punkt för det.

Jag var mycket medveten om min konsumtion redan innan, men köpstoppet fick mig att tänka till ytterligare, och det gillar jag verkligen. Det jag däremot inte alls gillar var att det gav mig dåligt samvete över de tre saker som jag faktiskt köpte under köpstoppet. Trots att det ingick i mina regler att jag fick köpa dem.

De tre saker som jag köpte och som kändes fel att köpa och samtidigt säga att jag hade köpstopp var:

 • en begagnad IBC-tank (En plasttank som är 1 kubikmeter. Vi köpte den på Blocket och ska ha den att samla regnvatten i till odlingarna.)
 • en matberedare när den gamla gick sönder
 • ett gäng nya trosor.

Det är bra att det blir så tydligt för mig vilka saker jag köpte som jag reagerade på. Om jag skulle vara hållbar och konsumtionsfri fullt ut skulle lösningarna vara något i stil med:

 • bygg en damm att samla regnvatten i
 • använd inte elektriska hushållsapparater (dela/finfördela maten med kniv, rivjärn, mandolin och så vidare och lev utan smoothies och liknande)
 • sy egna underkläder – alternativt anlita någon i min geografiska närhet för att hjälpa mig med det eftersom jag inte kan hantera en symaskin och det verkar omständligt att sy nya plagg för hand (?). Använd tyg i form av överblivna stuvbitar eller andra textilier som har gjort sitt.

Där är jag inte än. Men kanske kommer jag dit någon gång?

Min slutsats blir att jag inte ska kalla det för köpstopp, eftersom det tydligen ger mig dåligt samvete, men jag jag ska sträva efter att leva mycket nära köpstoppslivsstilen ändå.

Men alltså: ett halvårs köpstopp! Bra jobbat, Jenny!

Hur ska jag göra framöver?

Jag vill konsumera så lite som möjligt även framöver. Jag kommer att köpa det här:

 • mat (fast jag vill ju odla så mycket som möjligt själv)
 • förbrukningsvaror (dit räknar jag till exempel underkläder)
 • DIY-grejer (alltså sånt jag behöver för att laga saker)
 • fröer och annat utsäde, plantor, träd
 • saker som jag behöver för att sköta vardagen/odlingen/huset/jobbet (främst för att byta ut något som är trasigt, men tänk till först – kan jag laga eller klara mig utan?)
 • nöjen, upplevelser och kunskap (i en framtid utan pandemi inkluderar det att ibland fika på stan eller äta på restaurang)
 • en gång per år: böcker. Främst referenslitteratur om självhushållning, odling etc. – böcker som jag vill äga för att kunna återkomma till snarare än behöva låna på bibblan varje gång jag behöver dem. (Förhoppningen är att komma till ett läge där jag har det referensbibliotek jag behöver så att jag inte behöver köpa mer. Jag vet inte om det är en rimlig förhoppning.)
 • någon enstaka bok vid andra tillfällen på året för att stödja en författare, till exempel i samband med en releasefest.

Det här är en livsstil som jag hoppas kunna fortsätta med. Jag kommer inte att kalla det för köpstopp, även om det är nära de regler jag hade under mitt köpstopp – det är bara böckerna som skiljer.

Glada hälsningar
Jenny Forsberg

Avsätt pengar till buffert innan du investerar

För dig som har investeringar som (en del av) din passiva inkomst är mitt tips att först spara ihop till en buffert innan du börjar investera. Alla investeringar är förknippade med risk. Det betyder att pengar som du investerar, till exempel på börsen, kan du förlora. Därför ska du bara investera pengar som du vet att du kan klara dig utan.

Hur stor buffert ska man ha?

Det råder delade meningar om hur stor buffert som är bra att ha, men mellan två och sex månadslöner kan vara ett mål att sikta på. Hur stor buffert du behöver beror på många saker, till exempel din familjesituation och om du är anställd eller egenföretagare.

Vad ska jag ha en buffert till?

Vad du kan behöva pengar till varierar förstås också beroende på din livssituation. Med en buffert har du pengar för till exempel

 • oväntade utgifter
 • planerade utgifter, till exempel nya vitvaror
 • om du skulle få sänkt inkomst tillfälligt eller permanent, kanske i samband med en sjukskrivning eller arbetslöshet.

Du kan förstås också ha en buffert för roliga saker som semester.

Har du ett kapital eller börjar du från början?

Har du redan ett visst kapital i form av pengar på ett sparkonto eller liknande och nu vill du komma igång och investera? Avsätt då delar av kapitalet till en buffert. Det innebär att du inte investerar de pengarna utan bara låter dem ligga kvar på kontot.

Har du inget kapital men är sugen på att komma igång och investera? Starta ett konto och börja spara ihop till en buffert först. Ett månadssparande är för många ett bra sätt att se till att sparandet blir av. Då dras pengarna från kontot direkt. När du har fått ihop till din buffert startar du ett nytt konto som du använder för att investera.

Men jag vill ju investera pengarna jag sparar!

För många av oss är investerandet själva motivationen till att spara. Det är roligt att få investera pengarna och se hur de börjar växa. Att bara sätta in pengarna på ett sparkonto är helt enkelt för tråkigt. Då vill du hellre spendera dem. Om du känner så kan det vara ett alternativ att starta två parallella sparanden. Ett som du investerar och ett som du har som buffert. Då får du börja investera dina pengar på en gång, samtidigt som du bygger upp en buffert parallellt.

Glada hälsningar
Jenny Forsberg

Jennys skugga i snön. Hon har höjt handen till en hälsning.
Hej buffert! 🙂

Jobba platsoberoende

Att jobba platsoberoende är något som jag har varit inne på i många år. Så länge jag har en internetuppkoppling så kan jag ta min bärbara dator och jobba var som helst. Den som känner mig eller har följt mig ett tag vet att jag tidigare brukade tillbringa delar av vintern på sydligare breddgrader. (Det här var innan jag hade fattat att vi inte kan fortsätta flyga när vi är mitt i en klimatkris. Och även ett par vintrar efter att jag hade fattat det men inte klarade av att göra slut med La Gomera, mitt andra hem och vintertillhåll.)

Men nu då – är mitt jobb platsoberoende eller inte?

I pandemilivet är jag bara hemma, och det där med att jobba platsoberoende känns vid en första anblick inte så viktigt för närvarande. Dessutom bygger min självhushållning på att jag befinner mig på just den här platsen. Jag lägger massor av tid och energi på att bygga upp en odling som finns just här. (Även om självhushållningen också består i att skaffa mig kunskaper som jag kan använda hyfsat platsoberoende, till exempel om att plocka vilda växter eller laga kläder.)

Samtidigt är det just platsoberoendet som gör att jag kan sitta hemma och jobba. Det var det som gjorde att jag kunde flytta ut på landet. Jag är inte beroende av att vara nära mina kunder, så jag kan sitta i skogen i Ärla och jobba fast de flesta av kunderna är i Stockholm.

Mina onlinekurser är inte bara platsoberoende utan även tidsoberoende, åtminstone de kurser som är helt webbaserade och inte kräver någon återkoppling från mig. De är frikopplade från tiden som jag arbetar. Det är därför jag kallar det passiv inkomst. Du kan lära dig att skriva bättre texter i jobbet med hjälp av min kurs Skriv tydliga texter utan att jag är på en viss plats eller lägger ner ett visst antal timmar. Det jobbet har jag redan gjort i förväg – nu kan både du och jag njuta frukterna av det. Bra va!🙂

Mina tre ben är olika platsberoende

Summa summarum ser det ut så här för de tre ben som utgör mitt jobb och mina inkomster:

 • språkkonsultuppdrag:  beroende av tid men inte plats
 • onlinekurser och andra passiva inkomster: varken beroende av tid eller plats
 • självhushållning: delvis mycket beroende av plats.

Glada hälsningar
Jenny Forsberg

Riktigt så här platsoberoende är jag inte – det där med internetuppkoppling är en bra grej 🙂

Så vill jag öka mina passiva inkomster framöver

När jag skrev inlägget där jag sammanfattade mina passiva inkomster 2020 klurade jag också på hur jag vill öka mina passiva inkomster framöver. I det här upplägget tar jag upp några saker som jag har planerat.

Ta fram en ny onlinekurs: Den snälla företagaren

Jag håller på att omvandla min bok Den snälla företagaren till en onlinekurs. Det blir en kurs för den som driver eget företag – soloföretag eller med några anställda – och som vill lära sig hur man kan driva ett framgångsrikt företag genom att vara snäll. (Japp, faktiskt!)

Lansera och marknadsföra Den snälla företagaren

Om jag lyckas bli klar med den onlinekursen någon gång behöver jag förstås lansera den. Tanken är att det ska ske i april. I år alltså. Det känns just nu helt orimligt 🙂 Och sedan ska jag jobba med att marknadsföra den framöver.

Jobba med SEO – sökmotoroptimering

Jag jobbar kontinuerligt med SEO, sökmotoroptimering, så att onlinekurserna säljer av sig själva. Det låter kanske för bra för att vara sant, men det är faktiskt exakt så det fungerar idag. Mina onlinekurser som ligger på min firma Klartexts webbplats säljer för att människor hittar dit när de googlar. Där har jag jobbat bra och länge med SEO. Framöver behöver jag få det att fungera även för onlinekurser som inte passar in på den webbplatsen.

Skicka vidare fler uppdrag till andra konsulter

En plan jag har är att skicka vidare fler uppdrag till andra examinerade språkkonsulter, och därmed få in mer hittelön på uppdrag (i inlägget om mina passiva inkomster 2020 nämnde jag hittelön om du undrar vad jag menar). Tanken är att genom att jag har växlat ner och har mindre utgifter kan jag jobba mindre med konsultuppdrag och därmed frigöra mer tid till att jobba med mina passiva inkomster. Och dessutom få mer passiv inkomst i och med att jag tar hittelön på de uppdragen.

Sälja och marknadsföra mina befintliga onlinekurser

Jag vill verkligen jobba mer med att sälja och marknadsföra de onlinekurser jag redan har, särskilt Skriv tydliga texter. Jag har några specifika saker som jag vill jobba med, men tiden räcker tyvärr inte till. Kanske någon gång snart 😉

Ta fram en onlinekurs tillsammans med en bok eller två

Jag vill påbörja ett stort projekt med vad jag just nu tror blir en eller två onlinekurser och en bok. Men vem vet. Det här hoppas jag kunna påbörja vintern 2021/2022. I självhushållningstillvaron som jag lever nu finns det nämligen ingen tid för att jobba med produktutveckling under sommarhalvåret.

Ta fram en medlemssida

På lång sikt är jag sugen på att ta fram en medlemssida, som kanske, kanske inte, hör ihop med onlinekursen/boken/böckerna ovan. Jag vet dock inte riktigt i hur hög grad det skulle bli passiv inkomst och hur mycket jag skulle behöva jobba med sidan på regelbunden basis för att hålla den flytande. Men det här ligger så långt fram i tiden att det nog kommer att ändra inriktning flera gånger till innan jag ens hinner börja med det.

På sikt skriva fler fackböcker

Skriva fler fackböcker vill jag ju också. Jag har ingen specifik plan just nu, och det är väl tur eftersom alla de andra planerna i det här inlägget har högre prioritet 😉

Glada hälsningar
Jenny Forsberg

järnvägsspår
Ja, det var det. Lätt som en plätt, eller hur! Bara att följa spåret 🙂

Mina passiva inkomster 2020

Passiva inkomster 2020 – dags för en summering. Så här ser mina passiva inkomster ut för 2020:

Jenny Forsbergs passiva inkomster år 2020

Som du ser i diagrammet är onlinekurser min främsta källa till passiva inkomster, och då särskilt min kurs Skriv tydliga texter, som är en kurs för den som skriver texter i jobbet och vill bli bättre på det.

Onlinekurserna i diagrammet är helt automatiserade, det vill säga jag har tagit fram dem i förväg och jag är inte inblandad under tiden som en kursdeltagare går kursen. Det är det som gör dem till passiv inkomst. Det behövs ingen handpåläggning från mig för att kurserna ska ge inkomster. Även köpprocessen är automatiserad, det vill säga jag behöver inte göra något för att ta betalt för kurserna, utan kursdeltagaren klickar på en köpknapp, betalar kursen med kort och blir insläppt i kursen. Och jag får ett kvitto på mejl som jag kan använda i min bokföring.

Jag har även en version av onlinekursen Skriv tydliga texter där det ingår återkoppling från mig, men den är inte inräknad här, eftersom den inkomsten inte är passiv utan kräver att jag lägger ner tid för att läsa kursdeltagarens texter och ge återkoppling.

“Hittelön på uppdrag” innebär att jag har en deal med några andra frilansare om att jag skickar vidare uppdrag som jag inte kan eller vill göra till dem. Och så tar jag en hittelön på det, eftersom det var min marknadsföring som ledde till att jag fick in uppdraget.

Jag har utgifter som är kopplade till de passiva inkomsterna

En utgift som är direkt kopplad till mina passiva inkomster är verktyget Simplero, som jag använder för mina onlinekurser. För det betalar jag ungefär 15 000 kronor per år. Det är en utgift som jag inte skulle ha om jag inte hade onlinekurserna. Därför behöver jag dra av den från summan för de passiva inkomsterna.

Mina passiva inkomster har ökat

Mina passiva inkomster har ökat det senaste året. Eller rättare sagt, de är tillbaka på samma nivå som 2017 och 2018, men har ökat från 2019, som var ett dåligt passiv inkomst-år för mig.

När jag summerade 2019 sa jag att jag hade en månadslön i passiv inkomst. En månadslön om året alltså. En tolftedel av en årslön. Men efter avdraget för Simplero blev det inte en månadslön kvar.

När jag summerar 2020 har jag en månadslön i passiv inkomst efter att ha dragit av kostnaden för Simplero. Och den här gången är det dessutom en månadslön som jag nog skulle vara nöjd med om jag var anställd. Yay! En klar förbättring. (Ja, jag är medvetet luddig och avstår från att nämna belopp, fast jag egentligen skulle vilja vara explicit med det. Pga orsaker, som det brukar heta.)

Passiva inkomster från böcker är på samma nivå

Mina passiva inkomster från böcker är på ungefär samma nivå som förra året. Eller snäppet högre faktiskt, men det är för att jag det här året fick royalty för en bok som inte gav något förra året eftersom redan jag hade fått de pengarna i förskott. (Royalty är pengarna du får om du har skrivit en bok som är utgivet av ett förlag, i form av en viss procent av försäljningspriset för varje bok. Det är det som är författarens lön.)

Eftersom jag inte skriver några nya böcker just nu är mina inkomster från böcker på en fortsatt låg nivå. Jag har slutat skriva romaner, men jag hoppas att jag kommer att skriva fler fackböcker framöver, så att jag kan fortsätta ha passiva inkomster även från böcker.

Med lägre utgifter räcker de passiva inkomsterna längre

Under 2020 har jag jobbat hårt med att minska mina utgifter för att kunna leva på mindre pengar, till exempel genom att odla en stor del av vår mat. (Instagram är det bästa stället att följa mig om du vill veta mer om vad jag gör med odling och självhushållning.) Livet blir så mycket enklare om man behärskar konsten att leva på lite pengar. Det här har jag skrivit om här på bloggen tidigare, till exempel i de här inläggen:

Eftersom jag inte längre kan flyga på grund av den pågående klimatkrisen har jag dessutom inte längre några extra utgifter på vintern för att resa till och bo i mitt vintertillhåll. Allt det här sammantaget gör att jag absolut kan leva i två månader på de passiva inkomster jag har dragit in under 2020. Just nu under pandemin, när jag knappt har några utgifter för vare sig transporter eller nöjen skulle jag nog kunna hanka mig fram i tre månader på de här pengarna. Men vi säger två. Det betyder att jag har en sjättedel, eller 17 procent, av de inkomster jag behöver i form av passiva inkomster. Inte dumt alls ändå. Och då har jag ändå inte räknat med investeringar.

Mina passiva inkomster i form av investeringar

Förutom de passiva inkomster som är med i diagrammet ovan har jag även avkastning från investeringar. Jag vet aldrig hur jag ska räkna dem, eftersom jag inte har tagit hem vinsten. Pengarna är alltså fortfarande investerade och kan när som helst sjunka i värde. Och utdelningsaktier har jag nästan inga alls, så det ger inte heller något att räkna med utdelningar i mitt diagram ovan.

Jag kan i alla fall berätta att om jag tittar in på översikten på mina konton på Avanza så säger den att jag har gjort en vinst på 51,68 procent 2020. Det är ju hur bra som helst! Hur gick det till? Jag som grämde mig över att jag missade att köpa i coronadippen i våras. Alltså, börsen gjorde en rejäl dipp i mars, när det blev uppenbart att pandemisituationen var på allvar. Jag köpte ingenting då, eftersom jag var helt – alltså verkligen helt – säker på att börsen skulle gå ner mer. När det vände upp var jag fortfarande säker på att det bara var tillfälligt, och att det skulle komma en ny dipp. Och då skulle jag köpa. Men det gjorde det inte. Ändå lyckades jag tydligen få mina pengar att växa med över 50 procent! Som tur var hade jag inte så mycket pengar att handla för vid tidpunkten för dippen, så jag hade knappast tjänat storkovan ändå. Men det hade känts bra att ha gjort rätt 🙂

En del av mina pengar, alltså inräknade i de femtioen procenten, har jag på ett konto som jag kallar miljöportföljen. Där har jag aktier i förnybara bränslen och andra företag som jag bedömer gör bra grejer för klimatet. Den portföljen har gått upp med 59,37 procent under året. Ännu bättre avkastning där alltså. Överlag tycker jag mig höra från många nu att hållbara investeringar går bättre än andra investeringar. Heja!

Jag har inte räknat med solelsproduktion

Vi lät sätta upp solceller på vårt hus i samband med att vi flyttade. Det gör att vi producerar el, åtminstone halva året, vilket ju också kan ses som en passiv inkomst. Jag väljer att inte räkna med det i min uträkning av passiva inkomster. Dels ser jag det snarare som en minskning av utgifterna än som en inkomst – det handlar mer om att vi har noll i utgifter för el än att vi får in pengar från solcellerna. Dels kan man hävda att det inte är en inkomst så länge vi fortfarande ligger på minus efter inköpet av solcellerna. Det går självklart att argumentera både för och mot att räkna det här som en inkomst. Jag väljer att inte räkna det, men jag vill ändå nämna det.

Jag vill att mina passiva inkomster ska fortsätta öka

Det känns superkul att mina passiva inkomster har ökat igen efter dippen 2019, men självklart vill jag ha mer! Jag får bestämt skriva ett separat inlägg snart om hur jag planerar att jobba med det framöver

Det här var en sammanfattning av mina passiva inkomster 2020. Vad har du för passiva inkomster? Eller vilka skulle du vilja ha?

Klartexts kontor. Det är här jag skapar mina passiva inkomster.

Glada hälsningar
Jenny Forsberg

Mitt bästa sätt att få passiv inkomst

Hittills är onlinekurser det som har fungerat bäst för mig när det gäller att skapa passiv inkomst. Jag har just nu fyra kurser som ger mig passiva inkomster. Den som säljer mest är Skriv tydliga texter, som är en kurs för den som skriver texter i jobbet och vill bli bättre på det.

Olika passiva inkomster passar olika försäljningskanaler

Det är absolut inte självklart att det är onlinekurser som fungerar för alla som vill ha passiva inkomster. Jag kan bara berätta hur det är för mig. Vad som fungerar bäst för dig kan till exempel bero på vilka försäljningskanaler du använder.

Min främsta försäljningskanal är mitt företag Klartexts webbplats, där jag har jobbat mycket med SEO, sökmotoroptimering, så att många hittar dit. Om din främsta försäljningskanal är ett Instagramkonto kanske det är en annan typ av passiva inkomster som säljer där. Om du är social och bra på att nätverka fysiskt (när det inte är pandemi alltså) kanske du är en hejare på att sälja fysiska böcker, och då kan böcker vara din främsta passiva inkomst.

Göra mer av det som går bra eller satsa på olika?

Något som jag alltid frågar mig är om jag ska satsa mer på den typ av passiva inkomst som går bäst, alltså onlinekurser, eller om jag snarare vill vara noga med att inte lägga alla ägg i samma korg. I slutänden landar jag i något mesigt mellanting. Jag vill både sprida mina risker så mycket det går och lägga mest krut på det som säljer bäst. Kanske är det en av anledningarna till att jag ofta är splittrad och försöker göra för mycket. Du får helt enkelt utgå från din situation och vad som är viktigast för dig.

Så var landar jag? Det här är mina kommande två projekt:

 1. En onlinekurs där en stor del av materialet redan finns. Jag ska jobba med kursen de här vintern och hoppas kunna lansera till våren.
 2. Ett projekt som just nu ser ut att bli både en onlinekurs (eller två?) och en bok. Planen är att börja jobba med det här på allvar nästa vinter, men med tanke på allt annat jag också har för mig (bland annat odling och självhushållning som tar en stor del av min tid, särskilt under sommarhalvåret) så är det tyvärr låååångt kvar tills jag kan lansera något.

En hel del fokus på onlinekurs alltså. Vi får se om jag skohornar in lite andra passiva inkomster-jobb på sidan om 🙂

Huvudet upp och fötterna ner –eller hur var det nu?

Glada hälsningar
Jenny Forsberg