Mina passiva inkomster 2020

Passiva inkomster 2020 – dags för en summering. Så här ser mina passiva inkomster ut för 2020:

Jenny Forsbergs passiva inkomster år 2020

Som du ser i diagrammet är onlinekurser min främsta källa till passiva inkomster, och då särskilt min kurs Skriv tydliga texter, som är en kurs för den som skriver texter i jobbet och vill bli bättre på det.

Onlinekurserna i diagrammet är helt automatiserade, det vill säga jag har tagit fram dem i förväg och jag är inte inblandad under tiden som en kursdeltagare går kursen. Det är det som gör dem till passiv inkomst. Det behövs ingen handpåläggning från mig för att kurserna ska ge inkomster. Även köpprocessen är automatiserad, det vill säga jag behöver inte göra något för att ta betalt för kurserna, utan kursdeltagaren klickar på en köpknapp, betalar kursen med kort och blir insläppt i kursen. Och jag får ett kvitto på mejl som jag kan använda i min bokföring.

Jag har även en version av onlinekursen Skriv tydliga texter där det ingår återkoppling från mig, men den är inte inräknad här, eftersom den inkomsten inte är passiv utan kräver att jag lägger ner tid för att läsa kursdeltagarens texter och ge återkoppling.

“Hittelön på uppdrag” innebär att jag har en deal med några andra frilansare om att jag skickar vidare uppdrag som jag inte kan eller vill göra till dem. Och så tar jag en hittelön på det, eftersom det var min marknadsföring som ledde till att jag fick in uppdraget.

Jag har utgifter som är kopplade till de passiva inkomsterna

En utgift som är direkt kopplad till mina passiva inkomster är verktyget Simplero, som jag använder för mina onlinekurser. För det betalar jag ungefär 15 000 kronor per år. Det är en utgift som jag inte skulle ha om jag inte hade onlinekurserna. Därför behöver jag dra av den från summan för de passiva inkomsterna.

Mina passiva inkomster har ökat

Mina passiva inkomster har ökat det senaste året. Eller rättare sagt, de är tillbaka på samma nivå som 2017 och 2018, men har ökat från 2019, som var ett dåligt passiv inkomst-år för mig.

När jag summerade 2019 sa jag att jag hade en månadslön i passiv inkomst. En månadslön om året alltså. En tolftedel av en årslön. Men efter avdraget för Simplero blev det inte en månadslön kvar.

När jag summerar 2020 har jag en månadslön i passiv inkomst efter att ha dragit av kostnaden för Simplero. Och den här gången är det dessutom en månadslön som jag nog skulle vara nöjd med om jag var anställd. Yay! En klar förbättring. (Ja, jag är medvetet luddig och avstår från att nämna belopp, fast jag egentligen skulle vilja vara explicit med det. Pga orsaker, som det brukar heta.)

Passiva inkomster från böcker är på samma nivå

Mina passiva inkomster från böcker är på ungefär samma nivå som förra året. Eller snäppet högre faktiskt, men det är för att jag det här året fick royalty för en bok som inte gav något förra året eftersom redan jag hade fått de pengarna i förskott. (Royalty är pengarna du får om du har skrivit en bok som är utgivet av ett förlag, i form av en viss procent av försäljningspriset för varje bok. Det är det som är författarens lön.)

Eftersom jag inte skriver några nya böcker just nu är mina inkomster från böcker på en fortsatt låg nivå. Jag har slutat skriva romaner, men jag hoppas att jag kommer att skriva fler fackböcker framöver, så att jag kan fortsätta ha passiva inkomster även från böcker.

Med lägre utgifter räcker de passiva inkomsterna längre

Under 2020 har jag jobbat hårt med att minska mina utgifter för att kunna leva på mindre pengar, till exempel genom att odla en stor del av vår mat. (Instagram är det bästa stället att följa mig om du vill veta mer om vad jag gör med odling och självhushållning.) Livet blir så mycket enklare om man behärskar konsten att leva på lite pengar. Det här har jag skrivit om här på bloggen tidigare, till exempel i de här inläggen:

Eftersom jag inte längre kan flyga på grund av den pågående klimatkrisen har jag dessutom inte längre några extra utgifter på vintern för att resa till och bo i mitt vintertillhåll. Allt det här sammantaget gör att jag absolut kan leva i två månader på de passiva inkomster jag har dragit in under 2020. Just nu under pandemin, när jag knappt har några utgifter för vare sig transporter eller nöjen skulle jag nog kunna hanka mig fram i tre månader på de här pengarna. Men vi säger två. Det betyder att jag har en sjättedel, eller 17 procent, av de inkomster jag behöver i form av passiva inkomster. Inte dumt alls ändå. Och då har jag ändå inte räknat med investeringar.

Mina passiva inkomster i form av investeringar

Förutom de passiva inkomster som är med i diagrammet ovan har jag även avkastning från investeringar. Jag vet aldrig hur jag ska räkna dem, eftersom jag inte har tagit hem vinsten. Pengarna är alltså fortfarande investerade och kan när som helst sjunka i värde. Och utdelningsaktier har jag nästan inga alls, så det ger inte heller något att räkna med utdelningar i mitt diagram ovan.

Jag kan i alla fall berätta att om jag tittar in på översikten på mina konton på Avanza så säger den att jag har gjort en vinst på 51,68 procent 2020. Det är ju hur bra som helst! Hur gick det till? Jag som grämde mig över att jag missade att köpa i coronadippen i våras. Alltså, börsen gjorde en rejäl dipp i mars, när det blev uppenbart att pandemisituationen var på allvar. Jag köpte ingenting då, eftersom jag var helt – alltså verkligen helt – säker på att börsen skulle gå ner mer. När det vände upp var jag fortfarande säker på att det bara var tillfälligt, och att det skulle komma en ny dipp. Och då skulle jag köpa. Men det gjorde det inte. Ändå lyckades jag tydligen få mina pengar att växa med över 50 procent! Som tur var hade jag inte så mycket pengar att handla för vid tidpunkten för dippen, så jag hade knappast tjänat storkovan ändå. Men det hade känts bra att ha gjort rätt 🙂

En del av mina pengar, alltså inräknade i de femtioen procenten, har jag på ett konto som jag kallar miljöportföljen. Där har jag aktier i förnybara bränslen och andra företag som jag bedömer gör bra grejer för klimatet. Den portföljen har gått upp med 59,37 procent under året. Ännu bättre avkastning där alltså. Överlag tycker jag mig höra från många nu att hållbara investeringar går bättre än andra investeringar. Heja!

Jag har inte räknat med solelsproduktion

Vi lät sätta upp solceller på vårt hus i samband med att vi flyttade. Det gör att vi producerar el, åtminstone halva året, vilket ju också kan ses som en passiv inkomst. Jag väljer att inte räkna med det i min uträkning av passiva inkomster. Dels ser jag det snarare som en minskning av utgifterna än som en inkomst – det handlar mer om att vi har noll i utgifter för el än att vi får in pengar från solcellerna. Dels kan man hävda att det inte är en inkomst så länge vi fortfarande ligger på minus efter inköpet av solcellerna. Det går självklart att argumentera både för och mot att räkna det här som en inkomst. Jag väljer att inte räkna det, men jag vill ändå nämna det.

Jag vill att mina passiva inkomster ska fortsätta öka

Det känns superkul att mina passiva inkomster har ökat igen efter dippen 2019, men självklart vill jag ha mer! Jag får bestämt skriva ett separat inlägg snart om hur jag planerar att jobba med det framöver

Det här var en sammanfattning av mina passiva inkomster 2020. Vad har du för passiva inkomster? Eller vilka skulle du vilja ha?

Klartexts kontor. Det är här jag skapar mina passiva inkomster.

Glada hälsningar
Jenny Forsberg

Mitt bästa sätt att få passiv inkomst

Hittills är onlinekurser det som har fungerat bäst för mig när det gäller att skapa passiv inkomst. Jag har just nu fyra kurser som ger mig passiva inkomster. Den som säljer mest är Skriv tydliga texter, som är en kurs för den som skriver texter i jobbet och vill bli bättre på det.

Olika passiva inkomster passar olika försäljningskanaler

Det är absolut inte självklart att det är onlinekurser som fungerar för alla som vill ha passiva inkomster. Jag kan bara berätta hur det är för mig. Vad som fungerar bäst för dig kan till exempel bero på vilka försäljningskanaler du använder.

Min främsta försäljningskanal är mitt företag Klartexts webbplats, där jag har jobbat mycket med SEO, sökmotoroptimering, så att många hittar dit. Om din främsta försäljningskanal är ett Instagramkonto kanske det är en annan typ av passiva inkomster som säljer där. Om du är social och bra på att nätverka fysiskt (när det inte är pandemi alltså) kanske du är en hejare på att sälja fysiska böcker, och då kan böcker vara din främsta passiva inkomst.

Göra mer av det som går bra eller satsa på olika?

Något som jag alltid frågar mig är om jag ska satsa mer på den typ av passiva inkomst som går bäst, alltså onlinekurser, eller om jag snarare vill vara noga med att inte lägga alla ägg i samma korg. I slutänden landar jag i något mesigt mellanting. Jag vill både sprida mina risker så mycket det går och lägga mest krut på det som säljer bäst. Kanske är det en av anledningarna till att jag ofta är splittrad och försöker göra för mycket. Du får helt enkelt utgå från din situation och vad som är viktigast för dig.

Så var landar jag? Det här är mina kommande två projekt:

 1. En onlinekurs där en stor del av materialet redan finns. Jag ska jobba med kursen de här vintern och hoppas kunna lansera till våren.
 2. Ett projekt som just nu ser ut att bli både en onlinekurs (eller två?) och en bok. Planen är att börja jobba med det här på allvar nästa vinter, men med tanke på allt annat jag också har för mig (bland annat odling och självhushållning som tar en stor del av min tid, särskilt under sommarhalvåret) så är det tyvärr låååångt kvar tills jag kan lansera något.

En hel del fokus på onlinekurs alltså. Vi får se om jag skohornar in lite andra passiva inkomster-jobb på sidan om 🙂

Huvudet upp och fötterna ner –eller hur var det nu?

Glada hälsningar
Jenny Forsberg

Jag har köpstopp

Från och med den 26 augusti 2020 har jag köpstopp. Varför då? Och vilka regler gäller egentligen för den som vill ha köpstopp? I det här inlägget berättar jag hur jag ser på det.

Varför har jag köpstopp?

Jag är knappast någon shopoholic. Tvärtom har jag de senaste åren blivit mycket medveten om min konsumtion. Men under en period sedan vi flyttade förra sommaren har jag konsumerat betydligt mer än jag vill. Vi köpte en många grejer till huset och tomten i början, typ möbler, belysning och sådant, och det känns helt okej i samband med en flytt.

Det som kändes jobbigt var att den här ökade konsumtionen fortsatte ända fram till i somras, alltså ett år efter flytten. Jag köpte nya saker för att komma igång med odlingen och slippa vänta i flera år innan jag kan få till någon självhushållning att tala om. Jag har köpt krukor, tunnelväxthus, trädgårdsredskap och jord för att komma igång att odla. Jag har inte samlat växtmaterial på hög för att sedan vänta i något år eller två tills det har blivit jord (eller jo, nu gör jag det, men jag fuskade och köpte jord för att komma igång). Jag har inte väntat tills jag hittar alla trädgårdsredskap begagnade. Och så vidare.

Sedan i vårvintras någon gång har jag stört mig på den här ökade konsumtionen hos mig, och det gjorde mig sugen på att ha ett köpstopp. Jag hade tänkt att köra från det kommande årsskiftet, men så började jag ställa mig frågan “Vad hindrar mig från att ha köpstopp nu på en gång?” och så upptäckte jag att jag hade gjort de investeringar i odlingen som jag upplevde som nödvändiga för tillfället, och att det det inte fanns något hinder. Så jag körde igång.

Varför har jag köpstopp?

För mig är köpstoppet en del i min strävan att växla ner och leva på mindre. Jag vill konsumera mindre för att spara pengar och för att minska mitt klimatavtryck.

Spara pengar vill jag göra för att ju mindre pengar jag gör av med, desto mindre behöver jag dra in. Det ger mig som egenföretagare större trygghet och frihet och gör det lättare för mig att leva till större del på passiva inkomster. Om jag har lägre utgifter kan jag dessutom både amortera mer på huslånet (vilket ger ännu lägre utgifter på sikt) och investera mer (vilket ger mer passiva inkomster på sikt).

Regler för mitt köpstopp

Det bästa med att ha ett köpstopp är att du sätter dina egna regler. Reglerna beror förstås på vad målet med köpstoppet är. För mig är det alltså både att minska utgifterna och att minska onödig konsumtion. Jag har satt upp följande undantag i mitt köpstopp:

Jag får konsumera

 • mat
 • förbrukningsvaror
 • fröer, plantor och liknande
 • nöjen, upplevelser och kunskap
 • med eftertanke: sådant som jag behöver för att sköta vardagen/odlingen/jobbet, det gäller särskilt om något går sönder.

Mat är självklart för mig att jag får köpa. Även om jag har ambitionen att odla och samla en stor del av hushållets mat så behöver vi fortfarande köpa en del. Och så länge det finns matbutiker så kommer jag aldrig att komma ner till nollkonsumtion av mat.

Vad som ingår i förbrukningsvaror kan diskuteras. Jag vet att en del tycker att till exempel strumpor och underkläder ingår där. Jag har ett bra förråd av sådant just nu, så om mitt köpstopp bara varar några månader blir det inga problem. Om jag skulle ha köpstopp i ett helt år vet jag inte om jag skulle klara mig. I förbrukningsvaror räknar jag även in material som jag behöver för att laga sådant som jag redan har, till exempel om jag skulle behöva köpa lim, sytråd, silvertejp, men även en pryl som man inte förbrukar men använder för att laga saker, säg ett bryne att slipa lien med. (Det har vi redan, men bara för att ge ett exempel.)

Att jag får köpa fröer, plantor och så vidare känns också självklart för mig. Det är ju mat. Eller, det är en investering i något som ska bli mat längre fram. Att snåla in på sådant vore dumt när mitt mål är att odla en stor del av vår egen mat.

Nöjen och upplevelser. Här räknar jag in sådant som att gå på bio och konserter, kanske hyra en stuga någonstans på sommarsemestern, åka på yogafestival, sjunga, dansa och sånt där som jag gjorde mer när jag bodde i Stockholm men inte gör så mycket nu när jag bor på landet. Äta på restaurang och fika på stan räknas också till nöjen. Det här är generellt något som jag gärna lägger pengar på, men nu i pandemitider är nöjeskontot ganska nära noll. Dessutom har jag, även utan corona, satt en budget för det här som bygger på att jag i den här perioden i livet har mer fokus på att växla ner än på att roa mig. Alltså: den här typen av upplevelser ingår inte i mitt köpstopp, men just nu lägger jag nästan inga pengar här ändå.

Sådant som jag behöver för att sköta odlingen/vardagen/jobbet. Här tänker jag främst på om något går sönder. Både min dator och min telefon är fyra år gamla. Om någon av dem går sönder kommer jag att köpa en ny. Men det kan även vara något som jag verkligen behöver för att kunna komma vidare med odling eller något annat. Men först ska jag fundera både ett och två varv på om jag kan laga det som är trasigt, använda något jag redan har eller jobba runt det utan att behöva köpa något nytt.

Något som jag inte vet hur jag ska hantera är presenter. Eftersom jag nästan inte träffar någon nu under pandemin så kommer nog inte behovet att uppstå så ofta. Jag firar inte jul, så julklappar är en icke-fråga för mig. Men om jag vill eller behöver ge bort en present tycker jag att det bästa skulle vara att ge något hemgjort ätbart. Det är dock inte alls säkert att jag skulle tycka att det passade i alla lägen.

Hur länge har jag köpstopp?

Jag har inte bestämt hur långt mitt köpstopp ska vara. När jag startade tänkte jag att ett absolut minimum för att ens kunna kalla det för ett köpstopp är en månad, och det har ju redan passerat med råge. Kanske kör jag till årsskiftet?

Något som jag skulle vilja köpa är böcker – det är särskilt en odlingsbok jag tänker på. Jag beställde en hög böcker i våras, och då tänkte jag att jag ska begränsa mina bokköp till en gång om året, och då köpa kanske 5–10 böcker. Till vardags lånar jag nästan alla böcker på biblioteket. Jag köper en bok för att stödja en författarkollega när jag är på bokrelease, böcker som jag behöver ha i mitt referensbibliotek (på sistone mest självhushållningsböcker, men det kan även vara ordböcker och liknande) och ibland om jag letar efter en bok som inte finns på bibblan. Om jag skulle köra ett långt köpstopp vill jag nog göra ett undantag för att beställa böcker vid ett tillfälle under våren.

Tvivel: är köpstopp verkligen rätt för mig?

Men jag har ett erkännande att göra: jag har börjat tvivla. Är köpstopp verkligen rätt för mig? Bakgrunden till mina tvivel är att jag under de här två månaderna har gjort två inköp som hör till den sista punkten i min undandagslista, alltså sådant som jag behöver för att sköta odlingen/vardagen/jobbet. Jag, eller snarare mitt hushåll, alltså jag plus maken, har köpt:

 1. En IBC-tank. Alltså en sån där stor kubformad, kubikmeter stor tank. Vi ska ha den till att samla vatten till odlingen. Vi har haft en bevakning på Blocket i typ ett år, och nu dök det upp en, och säljaren kunde till och med tänka sig att köra hem den till oss! Det hade inte funnits någon mening med att stå över den chansen och i stället köpa en tank vid ett senare tillfälle, när jag inte har köpstopp längre.
 2. En matberedare, eftersom den vi hade gick sönder. Vi använder matberedaren varje dag. Självklart går det att leva utan; man kan till och med se det som att det är en del i självhushållningen att vänja sig vid att bara använda redskap som inte behöver el. Men där är jag inte än, så jag klickade hem en ny matberedare.

De här två inköpen får mig alltså att tvivla. Det känns inte som om jag har köpstopp på riktigt om jag tillåter mig att köpa saker på det här sättet. Jag känner att det är fusk. Kanske är köpstopp inte min grej? Kanske ska jag bara inte kalla det köpstopp, utan se det som att jag försöker att konsumera så lite som möjligt – vilket ju är det jag gör ändå, även innan jag gick in i det här köpstoppet. Jag vet inte. Jag får klura vidare på det här, helt enkelt.

Jenny Forsberg med skogen i bakgrunden.
I skogen är det lätt att ha köpstopp.

Glada hälsningar
Jenny Forsberg

Jag har gjort en budget!

Att göra en budget känns lite som lektion 1 för den som vill downshifta, alltså växla ner och minska sina utgifter – kanske för att göra det lättare att leva på passiva inkomster. Ändå har jag inte gjort någon budget förrän nu.

Hur gör man en budget?

Hur gör man då en budget? Det finns appar för det om man vill. Själv använder jag Excel, trots att jag har ett motstånd mot allt vad tabeller och kolumner heter. Jag vill helst skriva en lång berättelse i Word, där jag resonerar mig fram till hur mycket pengar jag vill göra av med varje månad, ha ha! Men jag inser att Excel nog funkar bättre i det här fallet.

Jag har haft ett Excelark för mina utgifter i typ sju år, men jag har aldrig satt ett tak för hur stora utgifter jag ska ha. Och det är alltså det som är en budget: att man inte bara skriver ner och räknar ut sina utgifter utan också gör en plan i förväg för hur stora utgifterna ska vara varje månad och sedan försöker hålla sig till planen.

Det är vanligt att dela in sin budget i olika typer av utgifter. I mitt fall har jag en flik för varje månad. De olika utgiftstyperna blir kolumner i Excelarket. Under varje kolumn finns en summering av utgifterna av just den typen, och i en rad under summeringen finns den budgeterade summan, alltså den summa som jag max vill använda för varje typ av utgift på en månad. I slutet av året gör jag en årssummering där jag räknar ut årets utgifter.

Utgiftsposter i min budget

Jag har valt att dela upp min budget i de här utgiftstyperna:

 • räkningar
 • boende
 • mat och förbrukningsvaror
 • fröer och plantor
 • transport
 • restaurang och fika på stan
 • apotek, kosttillskott, medicin
 • nöjen, semester, resor
 • böcker, tidningar, kläder, prylar, möbler
 • hus, trädgård, DIY
 • presenter och välgörenhet
 • firman.

Förklaringar till mina utgiftsposter

Nu blir det detaljerat och pratigt – den där långa berättelsen om hur jag resonerar om mina utgifter, med andra ord. 😉 Hoppa bara över det här avsnittet om du inte vill veta alla detaljer.

Som jag ser det är det upp till en själv hur man vill dela upp sina utgifter. Det är inte självklart att just de här posterna ska vara med. Det är inte heller självklart vad som hör till vad. Jag väljer att bara räkna lån och amorteringar som boendekostnader, medan driftskostnader som avloppsservice hamnar under posten med det luddiga namnet “räkningar”. Till räkningar räknar jag alla fasta kostnader som jag har svårt att göra något åt. Egentligen är det nog en vettigare uppdelning att räkna in även avlopp och sådant i boendekostnaderna. Jag får klura på om jag ska flytta på dem.

Fröer och plantor har fått en egen kolumn. Jag vill inte att det ska ingå i matbudgeten, eftersom jag har ett specifikt belopp som jag försöker hålla mig till, och som handlar om att jag vill halvera våra matkostnader för att jag odlar en stor del av vår egen mat. Men jag vill inte heller att det ska ingå i de allmänna husutgifterna, eftersom fröer och plantor är viktiga investeringar – om vi köper ett fruktträd nu så kommer det att minska våra matkostnader längre fram. Till skillnad från ett bord, som inte kommer att ge någon avkastning.

I posten restaurang och fika på stan räknar jag även om jag köper alkohol på Systemet och dricker den hemma. Men eftersom min alkoholkonsumtion är så låg så är alkoholkostnaden ändå noll för det mesta.

Uppdelningen att möbler hamnar i prylar-och-kläder-posten och inte i husposten är inte heller självklar. Jag kan inte ens förklara varför jag gör den uppdelningen; det är bara min magkänsla som säger att det ska vara så. I husposten hamnar saker som trädgårdsredskap, belysning och verktyg. DIY, gör-det-själv, är saker som jag köper för att tillverka eller återbruka, till exempel nålar för att laga kläder eller lim för att limma ihop något som har gått sönder.

Firmans utgifter borde nog inte vara med i min budget. Jag vet att det inte är rekommenderat, men jag har alltid sett det som att det inte är någon skillnad mellan mina privata utgifter och utgifterna för min enskilda firma. Det är ändå jag som måste dra in pengarna. Jag behöver bland annat en dator och mat för att kunna jobba. Alltså måste se till att det finns tillräckligt med pengar för köpa en dator och mat. Om jag inte skulle ha pengar till en dator så måste jag dra ner på alla icke-nödvändiga utgifter, till exempel nöjen, för att spara ihop till en dator. (Och det måste jag göra medan jag fortfarande har en dator, så att jag inte behöver stå utan om den skulle gå sönder.) På så sätt hänger de privata utgifterna ihop med firmans utgifter för mig.

Hur gör man när utgifterna skiljer sig mellan olika månader?

Posten nöjen, semester, resor behandlar jag lite speciellt, eftersom utgifterna kan skilja sig mycket från månad till månad. Jag räknar med att göra av med mer pengar på sommarsemestern. Och jag har även en terminsavgift som jag betalar två gånger om året för en sånggrupp som jag är med i. I min budget har jag skrivit in den summa som gäller för en vanlig månad, alltså en månad när jag inte ska betala terminsavgiften och inte heller har semester eller ska betala för något som jag ska göra på semestern. I Excel-cellen för nöjesbudgeten har jag även skrivit in en kommentar, där jag påminner mig själv om de här speciella tillfällena när jag räknar med extra utgifter, och att det egentliga årssnittet blir högre än det som står i budgeten för en vanlig månad.

Det är roligt att göra en budget!

Trots att jag som sagt har haft Excelarket med mina utgifter i flera år så blev det en helt annan sak nu när jag har en siffra att hålla mig till för varje kolumn. Jag har ett mål! Som kan mätas med en siffra! Jag älskar mätbara mål, så jag blev verkligen peppad av det här. Nu förstår jag äntligen varför folk pratar om att det är bra att göra en budget! Har du en budget? Om inte kan jag verkligen rekommendera dig att testa – kanske blir du lika peppad som jag.

Glada hälsningar
Jenny Forsberg

Hur månadsspara med oregelbundna inkomster?

Sedan vi köpte hus förra året har jag inte haft så mycket pengar att investera, och nu är jag sugen på att bygga upp ett kapital igen. Investeringar är en rolig typ av passiv inkomst, och jag vill ju gärna ha så många olika typer av passiva inkomster som möjligt.

Hittills har jag inte använt mig av fast månadssparande i särskilt hög grad, eftersom jag har så oregelbundna inkomster. Det har inte känts som en bra idé att det går ut pengar från kontot varje månad, samtidigt som jag inte vet att det kommer in pengar på kontot varje månad. I stället ser jag över månadens ekonomisituation varje månad, jämför inflödet av pengar med utflödet och sparar om jag har gått på plus.

Men nu känner jag mig ändå sugen på att ha ett fast månadssparande. När man följer personer som pratar ekonomi och investeringar så pratar de ofta om sparkvot. Att ha en sparkvot på 20 procent betyder att man sparar 20 procent av sin lön efter skatt.

Så hur räknar man ut en sparkvot när man inte har någon lön att gå på? Mina inkomster som frilansande soloföretagare beror på hur mycket jag har kunnat fakturera den senaste månaden. Och det kan jag aldrig – eller i alla fall mycket sällan – bedöma i förväg.

Men jag har koll på hur mycket lön jag i snitt hade förra året, så en fundering jag har är om jag skulle utgå från den. Och så räkna på en ganska låg sparkvot, säg 10 procent. (Eller det är väl inte så lågt kanske, men när man följer investeringsnördar och personer som vill göra en fire* så pratar de ofta om sparkvoter på 50, 60 eller till och med 80 procent, så därför känner jag mig lite futtig när jag pratar om 10 procent.) Men jo, jag har nog lust att starta ett månadssparande under sommaren, som är ungefär 10 procent av min snittlön per månad. Och så kompletterar jag det med min vanliga ekonomigenomgång varje månad och ser om jag kan spara mer förutom det fasta sparandet. Om jag märker det blir ohållbart, för att jag har för många och långa perioder med låga inkomster, så är det ju bara att avsluta månadssparandet igen. Så får det bli!

Hoppas att du har en fin sommar med massor av passiva inkomster – så att du kan vara ute och njuta medan pengarna trillar in. 🙂

*Fire står för financial independence retire early och innebär att man sparar mycket under några år så att man sedan kan bli ekonomiskt oberoende och gå i pension långt tidigare än den normala pensionsåldern – i en del fall redan i trettioårsåldern.

Glada hälsningar
Jenny Forsberg

Jag har ändrat inställning till utgifter

Jag har ändrat inställning till utgifter. Där jag tidigare sa “Jag har inte råd” säger jag nu “Jag väljer bort den typen av utgifter eftersom jag vill leva ett nerväxlat liv.” Och då blir det plötsligt mycket roligare att spara in på utgifterna!

Jag jobbar som konsultande soloföretagare sedan arton år tillbaka. Jag frilansar med andra ord. För mig betyder det att jag inte har något jämnt inflöde av pengar. Ibland har jag bra med uppdrag, ibland är det knapert. Jag har alltid hankat mig fram, men när det är dags att summera min årslön brukar jag inte vara i närheten av att tjäna lika mycket pengar som jag skulle göra som anställd.

(Inom parentes sagt märker jag att jag gärna vill använda det engelska ordet downshift, ibland försvenskat till downshifta, trots att jag egentligen tycker att det är lite larvigt. Växla ner betyder ju samma sak. Eller leva på mindre. Eller något annat svenskt uttryck. Jag tror att det handlar om en önskan att vara en del av en rörelse, och att jag uppfattar det som att den benämns just downshift.)

Innan jag kom in på spåret med att downshifta eller växla ner såg jag det som att jag ofta hade ont om pengar och därför behövde spara in på utgifterna. Jag hade “inte råd” med till exempel fasta abonnemang som Spotify, Netflix eller andra prenumerationstjänster. Även om de bara kostar någon hundring i månaden, och även om jag aldrig har varit i en situation att jag inte har den summan på kontot, så hade jag “inte råd”. Det var trist. Det kändes trist att säga till både mig själv och andra att jag inte hade råd med saker.

Jag väljer ett liv med mindre utgifter

Nu har jag fortfarande inga prenumerationstjänster. (Nåja, jag gör undantag från det, men min grundregel är att jag undviker prenumerationer.) Skillnaden är att jag frivilligt väljer bort den typen av utgifter. Jag väljer ett liv med mindre utgifter (särskilt fasta utgifter, vilket jag har skrivit om tidigare), eftersom det ger mig mer frihet. Frihet att oroa mig mindre över min ekonomi. Frihet att kunna betala av lite mer på huslånet ibland. Frihet att inte behöva jobba lika mycket kanske.

Den som inte har råd är fattig. Den som väljer bort vissa utgifter är fri. Det kan tyckas som en petitess eller ett ordvrängeri, men inställning är viktigt. För mig är det här en stor skillnad.

Glada hälsningar

Jenny Forsberg

Coronakrisen – tillfälle att skapa passiva inkomster?

Hör du till dem som inte är så hårt drabbade av krisen men ändå har fått lite tid över? I så fall är ett tips att utnyttja den extra tiden till att jobba för att få in passiva inkomster framöver.

Många har det tufft nu under coronakrisen. En del behöver jobba mer än vanligt. En del är sjuka – eller oroar sig för sjuka anhöriga. Jag hör till de lyckliga som inte är direkt drabbade – även om jag förstås påverkas ändå.

Jag har förstått att många av oss som inte är drabbade har fått mer tid över nu under coronakrisen. Själv hör jag inte till dem. Visserligen har jag haft ett par lugna veckor, men det är inget konstigt i min företagarvardag med oregelbundet inflöde av uppdrag. Och min attgöralista är lika lång som vanligt, även om jag har en period med färre betalda uppdrag.

Tid över att skapa passiva inkomster?

Om du har lite tid över just nu så är det ett ypperligt tillfälle att börja jobba för att få in passiva inkomster. Passiva inkomster kräver ju i allmänhet att du lägger ner en hel del arbete under en period, som kan leda till inkomster längre fram.

Börja med att svara på den här frågan: Vilket är ditt nästa steg mot att få passiva inkomster? Antingen så har du redan svaret eller också behöver du avsätta några timmar till att fundera på det. Blockera tid i kalendern och sätt sedan igång.

Här följer några exempel på vad som skulle kunna vara nästa steg:

 • Lista vilka olika typer av passiva inkomster som skulle kunna vara aktuella för dig.
 • Bestäm vilken passiv inkomst som du vill satsa på just nu.
 • Börja skriva på den där boken.
 • Starta ett konto hos någon av internetmäklarna. För över pengar dit om du har kapital. Eller starta en månadsöverföring. (Kanske en riktigt dålig idé om du just har blivit av med jobbet – eller så är det världens bästa idé för att du precis håller på och ser över din ekonomi, och då passar ett månadssparande bra in.)
 • Börja läsa på om investeringar.
 • Gör research om vilket verktyg du vill använda för att ta fram en onlinekurs.
 • Gå en onlinekurs för att lära dig något du behöver för att få passiva inkomster. (skriva en bok, göra smarta investeringar, lära dig mer om fastigheter eller vad det nu kan vara).
 • Leta efter en samarbetspartner för något du vill komma igång med.
 • Eller något helt annat, beroende på vilken typ av passiva inkomster som du vill satsa på.

Vilket är ditt nästa steg för att få passiv inkomst? När ska du ta det steget?

Glada hälsningar
Jenny Forsberg

Jag blickar framåt.

Passiv inkomst: starta en investeringstävling

Min man och jag har en investeringstävling. Vi har inte gemensam ekonomi, men vi hade ett gemensamt konto där vi satte in pengar ibland för att ha till gemensamma utgifter. När jag blev intresserad av att investera – jag tror att det kan ha varit 2015 – så föreslog jag att vi skulle starta en tävling. Sagt och gjort. Vi delade upp den gemensamma summan i två delar och öppnade varsitt nytt ISK (investeringssparkonto) på Avanza.

Vi började investera var och en på sitt håll. Vi fyllde även på med mer pengar vartefter. Den som ville sätta in en summa fick dela den på två och sätta in lika mycket på varje konto. Maken, som har ett fast jobb med regelbunden inkomst, startade en fast överföring till båda kontona varje månad. Jag, som har oregelbundna inkomster, satte in pengar de månader när det gick bra. Det här sammanföll med en period när jag hade ett långvarigt uppdrag, så jag hade mer pengar att röra mig med än normalt och därmed möjlighet att spara mer än vanligt. Dessutom blev vi båda peppade av tävlingen och ville ha mer pengar att investera, så vi sparade mer än vad vi hade gjort om vi inte hade tävlat.

Tävlingsregler i investeringstävlingen

I början var våra tävlingsregler så här: vid varje månadsskifte tittar var och en in på sitt konto och ser vad summan är. Den som har högst summa har vunnit månadens investeringstävling. Efter ett tag märkte vi att det blev tråkigt när den ena hade dragit ifrån för mycket. Den andra hade inte en chans att komma ikapp, och då blev det samma person som vann varje månad. Så vi delade upp tävlingen i två deltävlingar:

 1. Ha mest pengar på kontot.
 2. Ha störst procentuell ökning på kontot den senaste månaden.

På så sätt kvarstår spänningsmomentet i den ena deltävlingen, även om den andra har mycket mer pengar på kontot. Vi stämmer fortfarande av vid varje månadsskifte.

Vi sålde av allt vi hade på våra tävlingskonton medan vi letade hus, eftersom vi behövde pengarna som en del av kontantinsatsen på huset. Så under förra året låg tävlingen på is. Men nu har vi börjat om igen. Tävlingen är faktiskt lika kul när det inte är så mycket pengar på kontot.

Utmana någon i en investeringstävling

Om du är en tävlingsmänniska som maken och jag så kan jag verkligen rekommendera att utmana någon i en investeringstävling för att bli peppad att spara och investera pengar. Det är ett bra sätt att få passiva inkomster och ha roligt samtidigt.

Starta varsitt investeringssparkonto hos en nätmäklare – för att tävlingen ska bli rättvis är det nog bäst att använda samma nätmäklare, så att inte courtaget (avgifterna för att köpa och sälja värdepapper) skiljer sig. Antingen kan ni bestämma en viss summa som båda sätter in, och så gäller det att få kapitalet att växa genom att investera. Eller också gör ni en överföring av samma summa varje månad, så växer pengarna både för att ni sätter in mer och (förhoppningsvis) för att ni investerar pengarna bra. Ni behöver inte ha massor av pengar för att starta en tävling. Har ni möjlighet att avsätta 5000 kronor var? Eller börja med 500 kronor var och sedan ha en fast överföring på 100 kronor i månaden? Då så – nu kör vi! Berätta gärna hur det går! 🙂

Glada hälsningar
Jenny Forsberg

Det är roligt att se pengar växa.

Mina passiva inkomster 2019

Hur det går med mina passiva inkomster? Det är dags att summera 2019. Sanningen är tyvärr att de passiva inkomsterna har minskat sedan förra året. En minskning med en tredjedel ungefär. I det här inlägget berättar jag mer om detaljerna.

Vilka passiva inkomster har jag?

De passiva inkomster som jag har idag är:

 • onlinekurser
 • bokförsäljning
 • hittelön på uppdrag
 • annonsintäkter webb.

Så här fördelar sig mina passiva inkomster på de olika inkomstkällorna:

Jag gillar öppenhet och skulle egentligen gärna vilja vara öppen med siffror här, men jag har erfarenhet av illvilliga tolkningar och att någon har åsikter hit och dit om till exempel hur mycket pengar man ska klara sig på. Och jag har ingen lust att behöva försvara något, så jag låter ändå bli att nämna siffror. Men för att vara lite lagom luddig så motsvarar de passiva inkomster jag hade 2019 ungefär en månadslön. En månadslön på ett år alltså, inte tolv månadslöner. Och det är inte en chefslön 🙂

Tyvärr har jag en fet utgift som jag måste ha för att få in de passiva inkomsterna. Eller måste och måste, men jag har valt att använda verktyget Simplero för mina onlinekurser. Jag är supernöjd med verktyget, även om jag tycker att det är rätt komplicerat ibland – men då har de en superbra support som alltid lyckas hjälpa mig med allt. Jag betalar en fast avgift på ungefär 15 000 svenska kronor om året för Simplero. Vilket förstås äter upp en alldeles för stor del av den där enda månadslönen. Lösningen på det är att jag ökar mina passiva inkomster så att den här utgiften inte äter upp en så stor del av inkomsterna. Lätt som en plätt! (Ehum …)

Böcker skriver jag inga just nu. Romanskrivandet har jag lagt ner. Fackböcker vill jag absolut skriva fler framöver. Eller så vill jag inte det för att det – åtminstone för mig – känns mycket lättare att få vettiga inkomster från onlinekurser. Att ta fram en onlinekurs är ungefär lika mycket jobb som att skriva en bok. Men inkomsterna från en onlinekurs går direkt till mig (utom det som går till kursverktyget då) i stället för att ett förlag tar intäkterna och ger mig procent. (Om jag ger ut böcker själv går intäkterna också direkt till mig, men eftersom det inte går att ta lika mycket betalt för en bok som för en onlinekurs måste jag sälja många fler böcker än onlinekurser.) Av de böcker jag redan har skrivit är det i princip bara Tydliga texter som fortfarande ger några tusenlappar om året. Mina inkomster från böcker minskar varje år, och de lär inte öka igen om jag inte skriver fler böcker.

Hittelön på uppdrag innebär att jag har en deal med några olika personer som gör liknande saker som jag själv och som jag kan skicka uppdrag till som jag inte vill ta själv för att det inte riktigt passar in i det jag vill göra. Och så får jag en liten hittelön för varje uppdrag jag förmedlar. Det här är inga inkomster jag satsar på att öka, eftersom det handlar om uppdrag som jag inte själv vill ha. När det dyker upp något så skickar jag det vidare bara. De här intäkterna är ungefär som de har varit de senaste två åren.

Annonsintäkter webb är att jag använder Tradedoubler för att ha textannonser på den här bloggen och på Klartexts webbplats. Jag har ju ingen stor och välbesökt blogg, så mina möjligheter till annonsintäkter just härifrån är inte så stora. Men min företagssida Klartext har många besökare. Det här var en bra källa till passiva inkomster för mig för några år sedan, men sedan hände något som jag inte har lyckats komma på, och nu tjänar jag knappt något alls på det här – intäkterna är på ungefär samma nivå som förra året. Jag skulle behöva anlita någon som kan ta reda på varför det här fungerade så bra för några år sedan men inte gör det nu. Men jag tycks aldrig kunna prioritera att ta tag i det.

En annan potentiell källa till passiva inkomster är att jag anlitar andra språkkonsulter som underkonsulter om jag får in fler språkkonsultuppdrag än vad jag vill eller kan ta. Jag har inte haft så mycket uppdrag i år att jag har behövt leja ut några, men det behövs bara att det råkar hopa sig en period så behöver jag göra det. I så fall fungerar jag som en byrå som tar en mellanskillnad för att det var jag som sålde in och förmedlade uppdraget. Precis som jag själv får mindre betalt när jag jobbar som underkonsult till någon annan. Inga konstigheter. Det här är inte heller något jag direkt satsar på. Men om jag skulle få in för mycket uppdrag så blir det här relevant.

Passiv inkomst från onlinekurser

Onlinekurser är min största källa till passiv inkomst. Det handlar om de här fyra kurserna:

Den kurs som är mitt flaggskepp än så länge, och som jag vill satsa på är Skriv tydliga texter. Den minskade rejält i försäljning under 2019. I juni höjde jag priset från 1490 kr inklusive moms till 1790 kr. Jag tänkte inte så mycket mer på det men noterade att jag skulle kolla vid ett senare tillfälle hur det påverkade statistiken. Under hösten tänkte vid något tillfälle på att kursen inte sålde men tittade inte närmare på det. Häromdagen kollade jag statistiken och såg att jag bara hade sålt två av den kursen på hela hösten. What?? Kan några hundralappar påverka försäljningen så mycket, eller är det något annat som har inträffat samtidigt?

Omöjligt att veta ju, men jag sänkte omedelbart tillbaka priset till 1490 igen. Eftersom den här kursen ger den största delen av mina passiva inkomster är det här anledningen till det stora tappet i mina sammanlagda passiva inkomster 2019 jämfört med 2018, och som gjorde att mina passiva inkomsterna blev bara hälften så stora som förra året. Så håll tummarna för att bara handlar om att jag ändrade priset, och att försäljningen därför går upp igen nu när jag har sänkt det.

De två bokskrivarkurserna är nya för året. Båda bygger på material som jag redan hade från tidigare kurser och som jag på enklaste sätt har omvandlat till onlinekurser. Ingen stor arbetsinsats alltså. De två kurserna har bara sålt några enstaka och jag har heller inte gjort särskilt mycket för att sälja dem. Jag nämner dem i sociala medier ibland, och så är det några som googlar och hittar dem. Just nu har jag inte fokus på att utveckla dem eller jobba på att de ska sälja mer.

De eller dem-kursen är en liten, billig kurs där det tickar iväg någon kurs ibland men som inte ger några större inkomster. Jag konstaterade de året jag tog fram den att den inte blev någon större framgång och att den satsningen inte var rätt. Å andra sidan la jag bara ett par veckor på att ta fram den. Nu finns den där, och jag har inga särskilda planer för den.

Passiva inkomster från investeringar då?

Investeringar då? När jag har räknat ut mina passiva inkomster tidigare så har jag inte räknat med investeringar, och det gör jag inte nu heller. Det beror bland annat på att jag inte vet hur jag ska räkna. En investering kan på sätt och vis inte räknas som en inkomst förrän man har sålt den. Annars kan man ju fortfarande förlora pengarna. Och oftast brukar jag ha de investerade pengarna fortsatt investerade.

Lite kort bara kan jag säga att vi ju köpte hus i år, och att jag har använt ungefär alla pengar jag hade till att betala kontantinsatsen på huset. Åtminstone de pengar jag kunde investera; jag har fortfarande en buffert som jag inte investerar. Som egenföretagare med ojämna inkomster behöver jag ha en tillgänglig buffert som jag kan leva på när jag inte drar in de pengar jag behöver för att gå runt. Och de pengarna vill jag inte ha på börsen. Så det blir till att spara ihop nya pengar att investera framöver.

Jag minskar mina utgifter

Parallellt med att jobba på att få passiva inkomster jobbar jag även på att minska mina utgifter. Du som följer mig vet att jag är besatt av att odla min egen mat, och från och med sommaren 2020 är planen att minska mina matkostnader med hälften.

Jag gillar även att växla ner på andra sätt, till exempel genom att konsumera mindre och återbruka mer. På sistone har det dock gått så där – i en bygga-upp-ett-nytt-hem-och-ha-ett-hus-och-en-trädgård-för-första-gången-fas efter flytten i somras har jag konsumerat betydligt mer än jag skulle vilja.

Jag är sugen på att sätta upp några mätbara mål som handlar om att minska både mitt klimatavtryck och mina utgifter framöver – både under begränsade perioder (till exempel tänker jag mig någon månad i sommar helt utan att handla mat) och på lång sikt. Låt mig återkomma om det.

Jag vill ha mer passiva inkomster

Jag vill ju ha betydligt mer passiva inkomster än så här. Jag har inte alls haft fokus på det på sistone, men det här är i alla fall vad jag planerar att göra framöver:

 • Hålla tummarna för att försäljningen av Skriv tydliga texter studsar tillbaka till där den var under 2018 och våren 2019.
 • Öka försäljningen av alla onlinekurserna genom att jobba med SEO. Sökmotoroptimering alltså. Det här är ett lågintensivt och långsiktigt arbete som pågår i bakgrunden. Det går bra, tackar som frågar 🙂 Men det kommer nog inte att hinna ge resultat i orderboken under 2020.
 • Se om jag kan öka försäljningen av Skriv tydliga texter genom en mejlkampanj – den introverta motsvarigheten till att vara ute och sälja 🙂 Jag påbörjade det här under hösten men avbröt när det närmade sig storhelgerna. Jag kommer att fortsätta under vårvintern.
 • Få upp en ny onlinekurs där jag har ungefär allt material sedan tidigare. Klura på om det ska bli en medlemssida också. Det här är inget stort jobb – i alla fall inte i ett första steg och om jag inte gör någon medlemssida just nu. Jag skulle verkligen vilja få upp något före sommaren 2020.
 • Påbörja ett stort projekt med något som jag inte har bestämt mig för om det ska bli en onlinekurs, en medlemssida, en bok eller allt detta. Och om det i så fall hör ihop med den ovanstående kursen/medlemssidan. Den som lever får se. Det här lär inte bli klart under 2020, men jag borde verkligen påbörja det. Före sommaren.

Bra jobbat, Jenny!

Avslutningsvis antar jag att det har framgått att jag inte alls känner mig nöjd med den här nivån av passiv inkomst. Anledningen till att jag är missnöjd är att jag har befunnit mig på det här nivån – och till och med aningen högre – i flera år nu, och jag hade verkligen tänkt att jag skulle ha gått vidare till nästa nivå nu.

Men egentligen är det ju superbra – jag har en hel månadslön i passiv inkomst per år! Bara elva kvar så lever jag på passiva inkomster sedan. Bra jobbat, Jenny! 🙂

Glada hälsningar
Jenny Forsberg

Passiv inkomst handlar ofta om investeringar eller MLM

Jag tittar ofta på hashtaggarna #passivinkomst och #passivainkomster på Instagram. Då har jag noterat att det i stor utsträckning handlar om två olika typer av passiv inkomst:

 1. Investeringar, kanske framför allt aktier.
 2. Nätverksmarknadsföring/MLM.

De här två är inte mitt fokus för att skaffa passiv inkomst. MLM tar jag aktivt avstånd från. Investeringar tycker jag är ett mycket bra sätt att få passiva inkomster, särskilt om vi pratar om hållbara investeringar. Det är bara inte mitt fokus för tillfället. Låt mig ändå prata lite mer om de här två.

Varför jag inte vill jobba med MLM

MLM betyder multi-level-markering, och det kallas också för nätverksmarknadsföring på svenska. Med risk för att jag inte är den mest insatta i ämnet ska jag ändå försöka förklara det kort.

Du är försäljare för en viss produkt – eller en grupp av produkter. Förutom att sälja produkten till ditt nätverk är tanken också att du rekryterar fler säljare, som i sin tur säljer produkten till sitt nätverk. Då tjänar du även pengar på den rekryteringen. MLM kallas ibland pyramidförsäljning; kritiker brukar kalla det pyramidspel. Ett par kända MLM-verksamheter är Herbalife och Tupperware.

Det finns många anledningar till att jag inte vill hålla på med det här. Det här är kanske de främsta två:

 1. Det handlar ofta om att sälja på människor produkter som de inte behöver. Självklart kan det finnas undantag – kanske kan du hitta något att sälja som du kan stå för och som du på riktigt anser förbättrar andras liv. De produkter som jag ser att personer i mitt nätverk säljer just nu är bantningsmedel och olika typer av krämer och skönhetsprodukter. Knappast något som jag vill hjälpa till att sprida.
 2. Jag gillar inte strukturen. Självklart kan det finnas undantag här också. Men min känsla är att det ofta handlar om att någon eller några i toppen av pyramiden tjänar mycket pengar, medan personer längre ner i pyramiden snart har sålt klart till sitt nätverk och sedan inte har fler att sälja till. Samtidigt som de har lagt ut pengar på att köpa produkterna som de ska sälja, och därför gör en förlust i stället för att tjäna pengar.

Varför investeringar inte är mitt fokus just nu

Investeringar då? Det är inte mitt fokus just nu. Rent krasst beror det på att jag (nästan) inte har några pengar att investera, eftersom vi nyligen har köpt hus, och pengarna gick åt till kontantinsatsen. Egentligen är jag superintresserad av investeringar, särskilt när det handlar om att investera i hållbara bolag, förnybar energi och så vidare. Min långsiktiga plan är definitivt att spara ihop mer pengar så att jag kan börja investera mer igen. En mer kortsiktig plan skulle kunna vara att klura på om jag kan minska min oinvesterade buffert en smula och i stället investera den. (Nej, vi pratar inte om hela min buffert, den som jag måste ha för att kunna leva det här frilansande livet med osäkra inkomster, utan bara en del av den. Och ja, jag har koll på riskerna 😉 )

Eftersom jag inte har fokus på investeringar just nu har det blivit så tydligt för mig vilket fokus det är på det i diskussionerna om passiv inkomst. Därför har jag lust att sprida mina tankar om att passiva inkomster även kan handla om helt olika saker.

Vilka typer av passiva inkomster fokuserar jag på?

Mitt fokus när det kommer till passiva inkomster har historiskt handlat mycket om att skriva böcker. Där är det framför allt min första bok Tydliga texter som har gett några inkomster att tala om.

Mitt huvudfokus inom passiva inkomster just nu är onlinekurser. Jag tycker att det är superkul, och det tickar även in några kronor här och där från det. Jag har massor av idéer om nya onlinekurser, om att utveckla de befintliga och även om att jobba mer med att sälja mina befintliga kurser. Men, som vanligt har jag mer idéer än tid. Jag har i alla fall flera onlinekurser som är igång just nu. Den populäraste är Skriv tydliga texter, en kurs för den som vill lära sig att skriva bättre i jobbet. Men jag har även två kurser för den som vill skriva en bok: Skriv en fackbok och Skriv en roman på sex månader.

Jag har ett par källor till passiva inkomster också – jag har skrivit om det tidigare när jag har gjort årliga summeringar av mina passiva inkomster. Se till exempel det här inlägget om Mina passiva inkomster 2018. Jag planerar att skriva ett sådant inlägg igen vid årsskiftet, men jag är rädd att jag inte har någon sådan där fin uppåtgående kurva att dela med mig av den här gången heller. Vilket år som helst nu! 🙂

Glada hälsningar
Jenny Forsberg